Dla osób stosujących dietę z niskim indeksem glikemicznym polecam przepis na pyszne naleśniki z dodatkami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (np. orkiszowej lub żytniej)
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, mleko, jajko i sól, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Na płaskiej płycie lub płycie grillowej rozgrzej olej kokosowy.
- Na rozgrzany tłuszcz nakładaj po łyżce ciasta i smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.
- Przełóż usmażone naleśniki na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z musli z orzechami lub z serem twarogowym.
Te naleśniki są świetnym zdrowym i pożywnym posiłkiem, który będzie odpowiedni dla osób z niskim indeksem glikemicznym lub dla tych, którzy chcą zadbać o swoją dietę. Możesz je podać zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub kolację.