Chleb wieloziarnisty około 15-20 kromek

Składniki:

  • 1 szklanka razowej mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szklanka otrąb owsianych lub gryczanych
  • 10 g drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka roślinnego lub wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki nasion dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i zalej 50 ml ciepłego mleka lub wody. Całość razem wymieszaj i zostaw pod przykryciem żeby drożdże zaczęły pracować tak na około 30 minut.

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, wlej oliwę oraz 150 ml ciepłej wody i wszystko razem ostrożnie wymieszaj łopatką. Odstaw wymieszane ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodaj nasiona, sól, otręby i wyrób ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, posyp nasionami, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni wstaw keksówkę z ciastem do piernika i piecz 36-45 minut do tzw. suchego patyczka.

Podobne przepisy

Kurnik mobilny