Składniki:
- 1 szklanka razowej mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1 szklanka otrąb owsianych lub gryczanych
- 10 g drożdży
- 50 ml ciepłego mleka roślinnego lub wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki nasion dyni
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i zalej 50 ml ciepłego mleka lub wody. Całość razem wymieszaj i zostaw pod przykryciem żeby drożdże zaczęły pracować tak na około 30 minut.
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, wlej oliwę oraz 150 ml ciepłej wody i wszystko razem ostrożnie wymieszaj łopatką. Odstaw wymieszane ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodaj nasiona, sól, otręby i wyrób ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, posyp nasionami, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni wstaw keksówkę z ciastem do piernika i piecz 36-45 minut do tzw. suchego patyczka.