Bułeczki orkiszowe z czarnuszką, rozmarynem i serem feta

Przepis na 10 sztuk.

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 300 g mąki graham
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 szklanki oliwek
  • 50 g sera feta

Sposób wykonania:

Wymieszaj mąki z proszkiem, solą, oliwą, rozmarynem oraz czarnuszką, dolej cieplej wody (ok. 1 szklankę) i zagniataj delikatnie, aby uzyskać ciasto nieklejące się do rąk.

Ciasto uformuj w placek, na środek wyłóż oliwki, pokruszoną fetę oraz wyciśnięty czosnek i zagnieć rogi placka do środka, aby farsz nie wypływał.

Następnie podziel gotowy bochenek za pomocą drewnianego patyczka na trójkąty, aby po upieczeniu powstały bułeczki. Piecz 30 minut w 200°C.

Podobne przepisy

Kurnik mobilny