Tort Bambo

Doba jest zdecydowanie za krótka. Ostatni tydzień to był jakiś... armagedon. Na nic czasu, brak chęci do czegokolwiek i ciągle to poczucie, że muszę znów coś zrobić. Czwartek mnie dobił, komputer w weekend poszedł w odstawkę i znowu gdzieś uciekł. Mam masę zaległości na blogu, waszych blogach... Jest jak jest. Będzie lepiej, byleby dotrwać do świąt.

W zeszłym tygodniu mój Facet obchodził urodziny. W końcu jest starszy ode mnie, a ja przez kolejne cztery miesiące będę młodsza ;) W zeszłym roku nie dałam rady upiec tortu, więc w tym roku nie mogła się wymigać. Postawiłam na przepis z zeszytu mamy. Wyszedł ciekawy tort z nietypowym biszkoptem trochę jak brownie oraz kremem z kaszy manny. W smaku było smacznie i nie słodko, czyli tak jak lubię. Trochę inny tort, warty wypróbowania. Facetowi smakowało, chrześnica skwitowała przepis "mniam, mniam", więc chyba bardziej zachęcać do tortu Bambo nie trzeba ;)

Tort Bambo


Składniki:
ciasto
100g masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu truskawkowego
1 szklanka mleka
łyżeczka sody oczyszczonej

krem
500ml mleka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki kaszy manny
300g mrożonych truskawek
500ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy kakao i dżem, a następnie kolejno jajka, mąkę z sodą oczyszczoną i mleko. Ciasto miksujemy do momentu aż składniki się połączą i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o średnicy 25cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. godziny. Biszkopt spokojnie można upiec dzień wcześniej, jest bardzo wilgotny i nie wysycha. Przygotowujemy krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kaszę i mieszamy cały czas podgrzewając na średnim ogniu. Gotujemy kaszą aż zgęstnieje i powstanie taki a'la budyń z kaszy. Zostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajmy po łyżce ostudzonej kaszy i ucieramy dalej. Kiedy kaszę wmiksujemy w masło dodajemy kakao i ponownie miksujemy. Kiedy krem będzie puszysty dodajemy truskawki i mieszamy łyżą. Ciasto kroimy na 3 części. Na spód przekładamy połowę kremu, nakładamy drugi blat smarujemy go z wierzchu dżemem truskawkowym, a następnie wykładamy resztę kremu. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i rozsmarowujemy na wierzchu tortu i po bokach. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!





, , , , , , , , , , , ,

Komentarze

52 komentarzy:

  1. O mniam! Fajny torcik :) też muszę upiec jakiś mini torcik ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)
    Ja też ostatnio żyję w ciągłym niedoczasie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Sto lat dla Partnera! :)
    A Tort to fajne połączenie smaków- mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A już myślałam że ten bambo to jakiś albinos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten brak czasu to chyba dotyka nas wszystkich, a tort wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda fantastycznie :)
    zapraszam do mnie :)
    http://locastrica.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Na taki tort chętnie ustawię się w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort nazwałabym z określeniem - Pyszny Biały Murzyn.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładnie wygląda :) ostatnio próbuję piec torty samodzielnie, więc z chęcią sprawdzę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy ten torcik :) Takie "fajowe" prezenciki bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda fantastycznie, choć z zewnątrz nie powiedziałabym, że to bambo ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie takie ciacha uwielbiam! :) oddawaj kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Torcik prezentuje się wyśmienicie, zjadłabym kawałek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prezentuje się wspaniale ^^ A jaki musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nazwa świetna i torcik tez prezentuje się super :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak to można świętować :) Fantastyczny tort!

    OdpowiedzUsuń
  17. The post is so wondeful! I love it so much:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychota ! Ja też poproszę o kawałeczek !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Z zewnątrz jak biały puch, a środek kakaowy z truskawkami - mmm... pycha ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda