Ciasto dyniowe z jabłkami

Ten weekend to mi tak szybko zleciał, że w głowie się nie mieści. Załatwiania, sprzątania, rozejrzenie się za prezentami i dzień się kończy. Andrzejków nie świętowałam, nie wróżyłam, dzień jak co dzień. Za to sobotę jak i niedzielę spędziłam w towarzystwie miłych facetów, więc ogólnie nie jest źle. Trochę podziałałam w kuchni, więc chociaż lekki relaks był. Za to wyspać się nie mogę i to jest ból :(

Przy okazji pichcenia w kuchni zrobiłam ciacho. Nabrałam na takie ochoty dzięki Gin, jednak przepis musiałam mocno zmodyfikować. Niestety nie było ładniej marchewki, a śliwek w ogóle już nie ma :( Dlatego padło na dynię (bardzo dojrzałą, słodziutką) no i jabłka. Proste ciasto, nie wymaga pracy, a smakuje wybornie :) Nam bardzo smakowało, myślę, że i wam też posmakuje :)

Ciasto dyniowe z jabłkami


Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
300g dyni
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
3 jabłka

kruszonka:
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
50g zimnego masła

Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, a następnie dodajemy cukier, imbir i cynamon. Dynię obieramy i kroimy w drobniejsze kawałki. Ścieramy na tarce lub siekamy blenderem na mniejsze kawałeczki. Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej i mleko i ponownie mieszamy. Dodajemy dynię do mokrych składników i mieszamy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy wszystko do połączenia. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek (wcześniej umyte i obrane). Posypujemy ciasto kruszonką (mieszamy masło, cukier i mąkę do powstania kruszonki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 55-65 minut. Smacznego!



, , , , , , , , , , ,

Komentarze

33 komentarzy:

  1. Dobrze, że w będąc w kuchni podczas pichcenia mija złe samopoczucie. A radość z pysznego wypieku dodaje nam skrzydeł. To warto piec, robić pyszne desery i cieszyć się z dobrych opinii innych. Ja tak właśnie oceniam Twoje ciasto. Widać, że jest puszyste i pewnie pyszne. Chętnie bym kawałek zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biedna... może jakieś ziółka na sen co ? :)

    A ciasto wyborne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie jak ciasto jest z jabłkami to już jest pyszne, a do tego dynia jeszcze to już obłędne :))

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja w tym roku coś nie mam serca do dyni, ale ciacho mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. akurat szukałam jakiegoś przepisu na ciasto na śniadanie :) Ten nada się idealnie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w tym roku odkryłam ciasta dyniowe i mówię im zdecydowane "Tak"!

    OdpowiedzUsuń
  7. dynia i jabłka - przepyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę w końcu przekonać się do ciasta dyniowego, choć nie ukrywam, że ciężko mi to przychodzi :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy raz widzę takie pyszne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. chyba wypróbuję twój przepis i czekam na następne :)

    http://twosistersbloog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne ciacho :) muszę iść po dynię do garażu ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. problem z wyspaniem ostatnio mam i ja.
    a ciacho świetne :) śliwki mam zamrożone to będę musiała coś z nimi pokombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma to jak jesienne ciasto z dynią i jabłkami...

    OdpowiedzUsuń
  14. Super sprawa, muszę takie zrobić - dynia czeka na swoją kolej w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie fajne smaki w jednym cieście ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. myślę, że dynia i jabłko to bardzo fajne połączenie, smaczne. ciasto z pewnością było pyszne. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, genialne ciasto. Akurat jestem po obiedzie i bym sobie skosztowała, nie powiem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacja takie połączenie :) Ja jeszcze dyni do ciasta nie dodawałam. W nowym roku trzeba będzie to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda