Ciastka owsiane wg Anny Lewandowskiej w wersji jesiennej. Konkurs!

No to przyszła zima. Zimno jest bardzo, rano marzną ręce, uszy i buzia. Ja chcę już wiosnę! Nie da się, więc wczoraj wyciągnęłam ciuchy zimowe i wrzuciłam je do szafy usuwając z bolącym sercem letnie sukienki i spodenki. Oby lato wróciło szybciutko... Choroba minęła opornie, jeszcze coś tam czuję w kościach, ale to już końcówka. Pracy dużo, w głowie jeszcze więcej myśli. Jest jak jest... byle do grudnia ;)

W listopadzie obiecałam sobie, że trochę ograniczę moją dietę. Śmiesznie to brzmi, bo po pół roku, miałam miesiąc dyspensy i to wystarczyło, żeby waga zaczęła wskazywać więcej niż powinna ;) Dlatego postanowiłam jeść słodycze, ale w zdrowszej wersji. I zacząć w końcu ćwiczyć! Wczoraj wieczorem, na szybcika zrobiłam pyszne ciacha owsiane (moje ulubione owsiane, których nie jadłam od lutego!). Z dodatkiem cynamonu, miodu i jesiennych owoców. Wyszły pyszne, chrupkie i dużo zdrowsze niż słodycze ze sklepu, które ostatnio mnie tak kusiły. Polecam, bo robi się je naprawdę błyskawicznie, a są zdrowe no i zaspokajają głód słodyczowy :)

Ciastka owsiane wg Anny Lewandowskiej w wersji jesiennej



Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki miodu
2 garści żurawiny
1 jabłko
1 gruszka
2 łyżki oleju
szczypta soli
łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Gruszkę i jabłko myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kawałki. Pozostałe składniki wrzucamy do miski blendera, dodajemy owoce i miksujemy. Z ciasta formujemy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!


 

 


Tak przy okazji mam dla Was nowy konkurs :) I to nie byle jaki, bo do wygrania książka Anny Lewandowskiej z dedykacją i autografem! Co trzeba zrobić? Wystarczy, że w komentarzu napiszecie mi przepis na zdrowy i pyszny deser, bo jak wiecie ja uwielbiam słodycze :) Pamiętajcie zostawić adres mailowy razem z komentarzem!


Konkurs trwa od 05 do 12 listopada. Wybiorę najciekawszy komentarz pod tym postem, a wyniki ogłoszę najpóźniej 15 listopada!

Mile widziane polubienie Bruliona na Facebooku :)

Regulamin konkursu
1. Organizatorką konkursu i fundatorem nagrody jestem ja, autorka bloga www.brulionspadochroniarza.pl – Magda C.
2. Nagrodą w konkursie jest książka Anny Lewandowskiej z dedykacją i autografem autorki!
3. Konkurs trwa od 05.11.2015 od godziny 09.00 do 12.11.2015 do godziny 24.00.
4. Wybór zwycięzcy – spośród komentarzy wybiorę ten, który najbardziej mi się spodoba.
5. Wyniki konkursu opublikuję do 15.11.2015.

Powodzenia! :)

, , , , , , , , , , ,

Komentarze

61 komentarzy:

  1. pyszne ciasteczka, idealne na słodką przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przydałoby mi się teraz kilka takich ciasteczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie można jeść bez oporu! Wiem ,że mogę się powtarzać, ale jak tu nie porwać kilku do kawy? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Krótko. Ciasto lekkie, proste i szybkie, a na dodatek bardzo smaczne! No i co najważniejsze - bardzo zdrowe!

    Składniki:
    150g margaryny
    200g cukru pudru
    4 jajka
    200g mąki
    100g mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    50g migdałów
    6 łodyg rabarbaru (mniej więcej)


    Wykonanie:
    Mąkę zwykłą i mąkę ziemniaczaną, migdały i proszek do pieczenia mieszamy razem. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po 1 jajku. Następnie mąkę, aż ciasto stanie się puszyste.
    Pieczemy od 45 minut do 60 minut w temperaturze 180C.
    Zamiast rabarbaru, do ciasta możemy dodać: truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, maliny czy jabłka.


    Smacznego :)

    oneshot92@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasteczka są przepyszne, co do samej Lewandowskiej, to nie bardzo przepadam za nią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dietetyczne ciasto marchewkowe (bez cukru, glutenu ani laktozy)

    Składniki (na tortownicę 18 cm):
    4 jajka
    4 1/2 łyżki stewii
    110 ml oleju rzepakowego
    50 ml oleju arganowego
    1 szklanka mąki gryczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    5 łyżek mieszanki prażonych ziaren z cynamonem
    1 garść rodzynek
    400 g marchewki (ok. 5 sztuk), obranej i startej na tarce

    Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

    Jajka zmiksować ze stewią. Dodać oleje. Mąkę przesiać z: proszkiem sodą, cynamonem i solą i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać 3 łyżki mieszanki ziaren i rodzynki. Na koniec dodać marchewkę.

    Ciasto przelać do formy i posypać 2 łyżkami ziaren.

    Piec przez 60 min., do tzw. suchego patyczka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście ciasteczka samo zdrowie :) też muszę pomyśleć nad dietką ;) to może i konkursowo coś mi wpadnie do głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ulubione, zdrowe i BARDZO proste w przygotowaniu ciasteczka to ciasteczka bananowo-owsiankowe.
    Składniki: 2 banany, 200 g owsianki.
    Sposób przygotowania: Ciasteczka zaczynami od rozgniecenia 2 bananów w misce, tak aby było jak najmniej grudek. Do rozgniecionych bananów dosypujemy owsiankę i dokładnie mieszamy. Na blaszce do piekarnika rozkładamy papier do pieczenie, i na nim kolejno formujemy ciasteczka w kółka, tak aby ich grubość wynosiła ok. 1 cm.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ciasteczka na 20 min. Po wyjęciu ciastek z piekarnika odczekujemy 20 min, aż wystygną.
    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  10. Mleczno jabłkowy pucharek
    0,5 l mleka
    3 średnie jabłka
    4 białka jaj
    stewia do posłodzenia
    2 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki żelatyny
    2 łyżki skórki z cytryny
    i 2 łyżki soku
    4 łyżki wody
    konfitura z żurawiny

    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do rondla podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż będą miękkie. W połowie mleka namaczamy żelatynę, drugą połowę zagotowujemy, wlewamy do żelatyny i mieszamy aż się rozpuści.
    Pod koniec gotowania dodajemy do jabłek sok i skórkę z cytryny, lekko studzimy, a następnie przekładamy do mleka i wszystko razem miksujemy. Aby nie było grudek i jakiś niepotrzebnych kawałków, a mus miał jednolitą fakturę przecieramy przez sito. Jajka dokładnie myjemy, oddzielamy żółtka od białek i ubijamy sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier waniliowy który nam utrwali zabieg. Partiami łączymy pianę z masą mleczno - jabłkową. Przekładamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem dekorujemy łyżką żurawiny. Lekko jesiennie i zdrowo.

    elzbietadziurkowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka owsiane zawsze znakomite i zdrowe, też bardzo je lubię, choc w nieco innej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe ciasteczka Oreo:
    Składniki (na ok. 50 pojedynczych ciasteczek - po złożeniu wyjdzie nam ok. 25 sztuk):

    150 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki ciemnego kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Oraz na krem:

    100 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru pudru (lub mniej/więcej w zależności od upodobań)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Sposob przygotowania:
    Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy sól i całość mieszamy - odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii. Na koniec partiami dodajemy suche składniki. Miksujemy do połączenia. Masę przekładamy na stolnicę, opruszoną mąką i formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy (w razie problemów podsypywać delikatnie mąką) i wycinamy okręgi. Pieczemy przez ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Masło ucieramy do białości razem z cukrem pudrem, na koniec dodając ekstrakt z wanilii. Przekładamy kremem ciasteczka, na koniec dociskając delikatnie. Ciasteczka wkładamy do lodówki, by krem odpowiednio stężał. Smacznego! :)

    l.wisniewski1992@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja robię dość podobne, ale dorzucam puree dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo zdrowe i smaczne są takie ciasteczka. Przede wszystkim bez niepotrzebnych dodatków. Schrupałabym teraz kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To ja mam taki przepis na zdrowy i pyszny deser.

    Fit murzynek :)

    Lista składników:
    - 3 obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka
    - 1 rozgnieciony, dojrzały banan
    - garść suszonej żurawiny
    - garść pokruszonych orzechów np. migdały
    - 3 łyżeczki gorzkiego kakao
    - 3 łyżki miodu/można zamienić na daktyle
    - 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
    - 1 łyżeczka sody
    - 2 jajka

    Przygotowanie:
    1) Do połączonych ze sobą suchych składników dodajemy owoce i orzechy. Zalewamy dobrze rozkłóconymi w osobnej miseczce jajkami i mieszamy całość łyżką do połączenia składników.
    2) Masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. a to chętnie zdjecie bym wstawiła mojego smakołyka...

    lizaki pralinkowe

    200g.suszonych daktyli
    50g.śliwek suszonych bądz innych suszonych owoców
    2łyzki wody lub mleka roślinnego(ja uzywam własnej roboty mleko migdałowe-polecam)
    1łyzka oleju lnianego
    35g.kaszy jaglanej preparowanej lub poppingu amarantusowego(ja robiłam z poppingu)

    Dodatkowo
    Patyczki do lizaków

    suszone owoce zalewamy wodą i olejem,mieszamy,przepuszczamy przez maszynkę bądz blenderujemy.Mozna dodać wody jeżeli robią sie kleiste.
    stopniowo dodajemy popping,mieszamy łyzką.
    Nabieramy łyzkę masy,formujemy w dłonaich kulki wielkości orzecha włoskiego,obtaczamy w pozostałym poppingu bądz czyms innym,(można w płątkach migdałowych).
    Podajemy od razu,bądz chłodzimy przed podaniem.Wtedy też "nabijamy"na patyczki;-))

    Można też tą masę upiec w piekarniku.160stopni około 10min.Pralinki wyjmujemy,studzimy.Potem nabijamy na patyczki.

    Te pralinki nawet dzieci mogą jeść.To wszystko zawiera błonnik pokarmowy,składniki mineralne.Polecam dla każdego.
    Słodkośc szybka,zdrowa i wartosciowa,bowiem jestesmy tym co jemy!

    Dorota1975






    OdpowiedzUsuń
  17. dla mnie najlepszą i bezkonkurencyjną metodą są zawsze ćwiczenia!
    a na ciasteczko bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  18. A kto powiedział, że deserem nie mogą być placki. Oto przepis na placki z jabłkiem:
    2/3 szklanki mąki orkiszowej, 1/2 szklanki maślanki, 1 jajko, 1/3 łyżeczki sody, 1 małe jabłko (gdy jest sezon najlepiej papierówka), cynamon wg uznania (polecam świeżo starty), 1 łyżeczka oliwy. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać jabłko. Piec na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Można podawać z jogurtem greckim, domowym musem jabłkowym lub miodem.

    magda6661@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Najprostszy deser, który serwuję sobie i swojej narzeczonej po wieczornym bieganiu:
    1x jabłko
    1x banan
    2x mandarynka
    1x kiwi
    1x gruszka
    1x śliwka

    Wszystko kroimy na drobne kawałki, zalewamy jogurtem naturalnym i gotowe :) Czy może być coś łatwiejszego ? Lekkostrawny deser na ukojenie wieczornego pragnienia.

    BEZ smażenia, pieczenia, gotowania itd. itd. itd.

    Żyjmy zdrowo!

    Pozdrawiam
    januszmirek102@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdrowy i pyszny deser to moim zdaniem owoce sezonowe zapiekane w koglu moglu:

    2 jajka ubite na kogel mogel wraz z 3 łyżeczkami miodu,
    garść sezonowych owoców (ja lubię maliny, jeżyny, poziomki, truskawki)

    Owoce wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy koglem moglem i podpiekamy w piekarniku w 180* do wyraźnego zapieczenia się kogla :).

    Pycha !

    julia.kasprzykowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  22. ale fajne ciacha! idealne na drugie śniadanie do szklanki mleka - czyli tak, jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ja mam pomysł na deser bardzo słodki, bardzo dobry i bardzo... zdrowy! :)
    Bezy (wegańskie) bez cukru z wegańskim lemon curd. :) Takie mini wersje Pavlovej.
    Wegańska beza

    Składniki:

    ok 150 ml wody po cieciorce z puszki (puszka 400g)
    łyżka soku z cytryny
    200g ksylitolu (ew zwykłego cukru)
    Sposób przygotowania:

    Wodę z cieciorki ubić na sztywną pianę (zajmuje to więcej czasu niż ubicie białek), do ubitej piany stopniowo dodajemy ksylitol ciągle ubijając, na końcu dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż masa będzie gęsta, błyszcząca i sztywna. Mi łącznie zajęło to około 30 minut.

    Otrzymaną masę przekładamy do rękawa lub woreczka w którym robimy dziurę, wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 130stopnia przez około 1h (lub dłużej, po godzinie warto sprawdzić czy nie są jeszcze surowe w środku). Wyjąć wystudzić na kratce.
    Wegański lemon curd

    Składniki:

    75g nerkowców
    2/3 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
    1/3 szklanki wody, + dodatkowo 2 łyżki
    2/3 szklanki syropu daktylowego ( można użyć dowolnego: klonowego, z agawy, kukurydzianego, miodu itd)
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    Sposób przygotowania:

    Orzechy nerkowca namoczyć na noc w wodzie, aby łatwiej było je zblenderować. Następnie umieścić w garnuszku z cytryna, wodą (1/3 szklanki) i syropem i zblenderować na gładką masę.

    Garnuszek postawić na małym ogniu, poczekać aż masa zacznie bulgotać, dodać mąkę wymieszaną z 2 łyżkami wody, mieszać aż pozbędziemy się grudek, pogotować jeszcze około 2 minuty. Ostudzić.

    Bierzemy dwie bezy, jedną smarujemy gotowym kremem, przykrywamy drugą bezą i jemy! :)

    pyszny deser gotowy!
    cotakpachnie@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniałe te ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis na zdrowy i pyszny deser? Proszę bardzo :)

    - parę ciasteczek owsianych (samodzielnie upieczonych, alternatywą mogą być sklepowe np. Belvita),
    - mały jogurt naturalny,
    - łyżeczka nasion chia,
    - owoce pokrojone na drobne kawałki (wg uznania jeśli chodzi o smak, kolor - maliny, truskawki, kiwi, ananas, itp),
    - łyżeczka dżemu/konfitury,
    - odrobina płatków migdałowych.

    Na dnie miseczki/wysokiej szklanki/pucharka rozkruszyć ciasteczka owsiane. Na to nałożyć łyżeczkę dżemu, polać jogurtem naturalny. Na wierzch ułożyć owoce, znów polać odrobiną jogurtu. Wierzch posypać nasionami chia i płatkami migdałowymi.

    Efekt? Szybki, prosty i mega smaczny deser :)

    Smacznego!

    Pozdrawiam,
    Paula
    (adres: mamajbags@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  26. Są cudowne <3 Takie ciasteczka uwielbiam szamać z twarożkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Do fit deserów i ja mam ogromną słabość, stąd staram się kombinować z ich zdrowszymi wersjami.

    Lody jogurtowe/Mrożony jogurt z owocami:
    Składniki na 3 pucharki:
    owoce, ja najczęściej daję 1-2 mango (ok. 60 dag) lub 2 banany (te wersje są wg mnie najlepsze)
    200g jogurtu naturalnego (mały pojemnik)
    Opcjonalnie miód (często pomijam, zależy jak słodkie są owoce)
    Opcjonalnie owoce do dekoracji: np. kiwi

    Przygotowanie:
    Mango/banany obrać, pokroić w kosteczkę i zamrozić – można zostawić w zamrażarce na całą noc. Po wyjęciu z zamrażarki rozdzielić kawałeczki owocu, włożyć do miksera z funkcją kruszenia lodu i zmiksować lub zblendować.
    Dodać jogurt i opcjonalnie miód, zmiksować jeszcze przez chwilę na gładką masę. Wstawić na 30 minut do zamrażarki, żeby masa się schłodziła. Następnie przełożyć do pucharków i udekorować kawałkami owoców (wersja jogurt mrożony z owocami).
    Drugi sposób to masę wstawić do zamrażalki i mieszać, co ok. 45 minut ze 4 razy, aż można będzie formować kulki, również przełożyć je do pucharków i udekorować kawałkami owoców.

    Pozdrawiam
    Anulla
    e-mail: fabrykapomyslow50@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Wpadam do Ciebie z herbatką, pyszne ciasteczka już masz :)

    OdpowiedzUsuń
  29. A to prosty przepis na musli wypiekane:
    20 łyżek mieszanki musli z płatkami owsianymi, orzechami,ziarnami dyni, słonecznika i żurawiny
    2-3 łyżeczki miodu
    1/2 szklanka mleka krowiego
    1/2 szklanki mleka kokosowego
    1 jajko
    Wykonanie: jajko rozmieszać w mleku, dodać miód
    Do takiej mieszanki wsypać musli i ponownie dokładnie wymieszać
    Pozostawić to na około 20 min, w trakcie kilka razy przemieszać
    Kiedy masa już wchłonie mleko przełożyć ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
    Piec około 40 min w temp.około 180 *C do zarumienienia. A potem pokroić na ciasteczka, smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  30. Ryzowe mini nalesniki na slodko

    Torebka ryzu ugotowanego - 100 g
    1 jajko
    1 i 1/4 szkl maki
    1 i 1/4 szkl mleka
    Pol lyzeczki soli
    1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    3 lyzki cukru
    Kilka kropli aromat migdalowy lub cytrynowy
    5 lyzek oleju


    Wszystkie skladniki zmiksowac, smazyc mini nalesniki na rumiano z obu stron. Na patelni teflonowej bez tluszczu. Ciasto nakladac spora lyzka na rozgrzana patelnie, formujac nalesniki.

    Szybkie i pyszne;)

    Polecam na nagly glod slodyczowy i pozdrawiam :)

    ania 18000@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. hahaha,, nie uwierzysz, ale sama dużo ćw i patrzę na to co jem :D Dlatego dzisiaj przygotowałam ciacha, bez cukru, bez mąki- a za to z ziarnami.. nie śa fit, bo wiemy, e ziarna swoją kaloryczność mają, ale właśnie: mają dużo błonnika, dużo składników mineralnych i białka <3
    idealna przez treningiem, czy tu zaraz po :)
    A wiesz jak smakują?
    Nawet mój brat je pokochał :)
    Przepis już podaje:
    -350g daktyli
    -400 ml wody
    -2 łyżeczki cynamonu
    -75 g pestek dyni
    -150 g brązowego siemienia lnianego
    -10-15g kakao
    -25 g nasion chia
    -1 wafel ryżowy
    -100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
    Wykonanie:
    Formę kwadratową o boku 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Daktyle drobno posiekać. Umieścić w garnuszku, dodać cynamonu, zalać wodą. Pogotować około 8 - 10 minut do rozgotowania i otrzymania daktylowej papki (jeśli zostały większe nierozgotowane kawałki można je rozgnieść widelcem).
    Do wiekszego naczynia wlać gotowe daktylowe puree i dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać. Wcisnąć w dno formy, wyrównać.
    Piec w temperaturze 175ºC przez 25 - 30 minut, uważając, by z góry nie przypalić, można w połowie pieczenia przykryć folią alumininiową. Wyjąć, wystudzić, pokroić na kwadraty.
    Można przechowywać do tygodnia w zamkniętej puszce, w chłodnym miejscu. Można mrozić.
    Uwaga: w wersji bezglutenowej należy użyć płatków kukurydzianych i owsianych nie zanieczyszczonych glutenem.

    OdpowiedzUsuń
  32. Genialne ciasteczka, chętnie bym schrupała :) A konkurs bardzo kuszący, mam nadzieję, że przypomnę sobie jakiś fajny, zdrowy przepis na łakocie to na pewno się zgłoszę!

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Staram się jak najczęściej piec zdrowo. Jakiś czas temu na moim blogu [pojawił się przepis na ciasteczka z ciecierzycy. Bardzo Ci Madziu polecam!

    Ciastka z ciecierzycy

    Składniki:

    2 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej należ ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować
    50 g grubo mielonych orzechów arachidowych
    3 kopiate łyżki masła orzechowego
    50 g kropelek czekoladowych
    1/2 szklanki brązowego cukru

    W malakserze zmielić ciecierzycę prawie na mus, potem wrzucić fistaszki i miksować do uzyskania pożądanego rozdrobnienia. Dodać masło orzechowe i cukier, zmiksować do połączenia się składników. Dodać kropelki czekoladowe i wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać i układać w niewielkich odległościach od siebie. Piec na złoty kolor w temperaturze 190oC. Poczekać aż ostygną i nieco stwardnieją.

    Pozdrawiam, Patrycja: mikimama@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Czekoladowe ciasto z burakami
    CIASTO
    • 200 g ciemnej czekolady
    • 3 jajka
    • 200 g cukru
    • 80 g mąki
    • 2 łyżki miodu
    • 3 łyżki kakao
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50 g mielonych migdałów
    • 30 ml oleju
    • 200 g drobno startych surowych buraków
    • 100 ml mocnej kawy
    POLEWA
    • 100 g ciemnej czekolady
    • 1 łyżka esencji waniliowej
    Wykonanie Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy wraz z cukrem i miodem. Delikatnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, mielone migdały i kakao. Następnie delikatnie przekładamy starte buraki (odsączone z soku), roztopioną czekoladę, kawę i olej i wszystko dokładnie mieszamy. Okrągłą formę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i przekładamy do niej masę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160º C piekarnika i pieczemy 1,5 h. W trakcie pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia.
    Gdy ciasto jest już ostudzone, polewamy je roztopioną czekoladą wraz z esencją waniliową i odstawiamy do zastygnięcia. Ozdabiamy bitą śmietaną. Smacznego
    Ania enigma-aw@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja vpbardzo lubię owoce (truskawki, maliny i poziomki) zalane ugotowanym, przestudzonym budyniem oraz tężejącą gakaretką i schłodzić w lodówce (najlepiej wstawić na noc). Ten deser robię przy każdej okazji, bo każdy domownik go uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ty zawsze takie dobre rzeczy robisz :D Matko, mój żołądek się zakochał w twoim blogu. Gdybym mogła, to bym zjadła tą twoją stronkę :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Rafaello jaglane:
    1/2 szklanki kaszy jaglanej ( ok.100g)
    2 dojrzałe banany ( 240 g)
    4 suszone daktyle ( 20 g)
    4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych ( 40 g)
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 laski wanilii
    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe
    kakao
    płatki migdałowe

    Wykonanie:
    1. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Gotować w 1 szklance wody z łyżeczką cynamonu i bananami pokrojonymi w plasterki, do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Przestudzić.
    2. Do kaszy dodać zmielone wiórki kokosowe, ziarna wanilii i daktyle. Zmiksować nas gładką masę. Odstawić do lodówki, do stężenia.
    3. Z kaszy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao lub płatkach migdałowych. Przechowywać w lodówce.


    patrycja.napierska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  38. CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ:
    SKŁADNIKI:
    - mleko sojowe,
    - 2 szklanki płatków owsianych
    - 100 g orzechów laskowych lub włoskich,
    - 3 - 5 łyżki suszonej żurawiny (zależy jak kto lubi),
    - 3 łyżki miodu,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    PRZYGOTOWANIE:
    - nagrzać piekarnik do 150 ° C
    - blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,
    - składniki zamoczyć w 2 szklankach mleka, dodając po kolei: płatki owsiane, orzechy, miód oraz proszek do pieczenia,
    - odczekać chwilę, aż składniki "wsiąkną" w mleko, dodać wszystko do blendera i połączyć wszystkie składniki,
    - nasze ciacho musi być "papkowate", do tej masy dodajemy płatki owsiane i żurawinę,
    - po dodaniu płatków owsianych i żurawiny ciacho musi mieć konsystencję do formowania kulek.
    - formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia,
    - pieczemy około 25 min,
    - należy uważać na żurawinę, gdyż łatwo można ją przypalić.

    SMACZNEGO!!! ::D

    monis_28@amorki.pl

    OdpowiedzUsuń
  39. Ależ chętnie bym je pochrupała :) Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  40. A ja lubię coś bardzo prostego:
    Kiedy jesienią pozbieram jabłka prosto z drzewa, ścieram je na tarce i wrzucam do garnka z migdałami, miodem i cynamonem. Po podgrzaniu są miękkie i smakują fajne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poza tym można je dość długo trzymać w słoiku i pasują praktycznie do wszystkiego.

    kajerzykowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  41. Zdrowe, smaczne i BEZ PIECZENIA ! ;)

    Nie robię ich często, bo razem z narzeczonym mamy zbyt słabą silną wolę, żeby się im oprzeć, są MEGA ! ;)

    Batoniki owsiane ;)

    * 2 szklanki płatków owsianych
    * 1 szklanka ulubionych bakalii ( ja daję mieszankę samych orzechów i pestek )
    * 50 gramów masła
    * 1/4 szklanki miodu
    * łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Masło i miód zagotować i od momentu pojawienia się bąbelków gotować jeszcze dwie minuty. Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy. Wsypać płatki i bakalie, dobrze wymieszać.
    Blachę albo jakieś inne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia. Wymiary naczynia to kwestia indywidualna. Im większe, tym cieńsze będą batoniki. Ja używam naczynia o wymiarach mniej więcej 20x28 cm.
    Masę wyłożyć do przygotowanego naczynia i dobrze ugnieść dociskając do dna, żeby batoniki nam się nie rozlatywały.
    Włożyć do lodówki na 40-50 minut, po tym czasie wyjąć, pokroić ostrym nożem i z powrotem włożyć do lodówki do całkowitego wystudzenia.

    Potem pozostaje nam tylko cieszyć się cudownym smakiem ;)

    kostka.natalia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  42. Mój dietetyczny deser to galaretka z serkiem, który znalazłam gdzieś kiedyś na internecie ;)
    A więc tak :
    Pół kila malin zalewasz pół litrem wody, gotujesz. Jak się zagotuje to dodajesz 5 stewii, 2 łyżki żelatyny i czekasz aż się zastygnie. Przekładasz raz serek homogenizowany, raz galaretka i tak aż skończą się warstwy. Pyszne, proste i zdrowe. Pozdrawiam.

    dia.gwi@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  43. Owsianka owocowa
    Składniki:
    Szklanka płatków owsianych
    Mleko
    Owoce (najlepiej w lato. - truskawki, malinki itp.)
    Wiórki kokosowe
    Siemie lniane -łyżka
    Garść pokrojonych orzechów włoskich

    Przygotowanie:
    To małego garnka wsyp płatki owsiane, siemie lniane,orzechy. Potem zalej mlekiem do poziomy płatków. Chwile podgrzewaj. Następnie wyłóż w miskę, a następnie posyp wiórkami i dodaj owoce. Smacznego !!!
    Adres mailowy: panterka330@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  44. Zdrowe ciasteczka dyniowe z gorzką czekoladą i żurawiną

    To najlepsze ZDROWE ciasteczka, jakie miałam okazję jeść, dlatego polecam wypróbować ;)

    Składniki:
    szklanka pure z dyni
    szklanka mąki migdałowej
    pół szklanki mąki kokosowej
    2 łyżki cynamonu
    łyżka proszku do pieczenia
    1 jajko
    3 łyżki oleju kokosowego
    1/3 gorzkiej czekolady
    2 garści suszonej żurawiny.


    Ugotowaną dynię blendujemy na pure, łącząc ją z cynamonem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz mąką migdałową. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczamy olej kokosowy dolewając go do masy. Wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę oraz żurawinę. Dynia oraz mąka kokosowa zapewnia słodki smak ciasteczek, jednak można dodać miodu, jeśli dla kogoś masa wyjdzie za mało słodka. Na blaszce formujemy ciasteczka w kształcie serduszek. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podajemy z kawusią.

    OdpowiedzUsuń
  45. Świetne ciasteczka! Czyli można i słodko i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Mój deser. Awokado+miód+kakao mega zdrowe i pyszne cóż chcieć więcej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  47. ale dużo fajnych przepisów:D
    a ciasteczka owsiane bardzo lubimy i znikają w zastraszającym tempie:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Mało tłuszczu , dużo owoców, dużo bakalii-mmm pycha!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda