Brownie czekoladowe z czerwoną porzeczką

Dużo planów, mało sił na ich realizację. Może się polepszy, a może popieprzy... Zobaczymy.
Na pewno weekend będzie intensywny, a wczoraj był dzień czekolady! Popełniłam ciacho, typowego zakalca a co mi tam ;) Brownie pełne czekolady z czerwoną porzeczką, do smaku dodałam jeszcze serek waniliowy. Trochę wierzch się przypalił, bo zapomniałam wieczorem, że piekę ciasto - nie ważne, wyszło pyszne! :)

Brownie czekoladowe z czerwoną porzeczką



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
400g serka waniliowego
1/4 szklanki oleju

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i jajka. Miksujemy na wolnych obrotach, a następnie dodajemy serek waniliowy i ponownie miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy aby przestygła. Do masy dodajemy olej i ponownie miksujemy. Kiedy składniki się połączą dodajemy czekoladę i miksujemy krótko ostatni raz, aby ciasto się tylko wymieszało. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy czerwoną porzeczkę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 35-45 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!




, , , , , , , ,

Komentarze

39 komentarzy:

  1. niestety nie lubię Brownie, w ogóle wszelkich zakalcowatych ciast.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam browenie. Pewnie jak większość osób. A dodatek owoców czyni je jeszcze smaczniejszym. Dobry pomysł na dodanie porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to ciacho musi być pyszne, smak czekoladowy i kwaśna porzeczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ten idealny, wilgotny środek, musiało być pyszne<333

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakalec też ma smak, trzeba być tylko koneserem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super połączenie smaków :) A ciasto mimo to i tak na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo ale pyszności! Duża ilość czekolady to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekolada i porzeczka! Moje ulubione smaki.
    Cudowny placek!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czekolada i porzeczka! Moje ulubione smaki.
    Cudowny placek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio widzę dużo czerwonej porzeczki w wypiekach - chyba się zaraziłąm i tezż ją wykorzystam. Cudowne ciasta - jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  11. dawno nie robiłam czekoladowego ciasta pyszneee to Twoje

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja brownie po prostu uwielbiam, a porzeczka to fajny dodatek! :)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda baaardzo smakowicie. Pozdrawiam Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie jadłam ciasta z porzeczką, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż ślinka cieknie do takiego cuda :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Brownie z dodatkiem porzeczki musi smakować jeszcze lepiej! Bardzo podoba mi się ta wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo apetycznie się prezentuje no i pyszne musi być z tą porzeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno nie jadłam, ani nie robiłam brownie, muszę to nadrobić, bo mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Porzeczka świetnie pasuje do tego ciasta... :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. ale to brownie musiało być przepyszne mniam

    OdpowiedzUsuń
  21. oj dałabym sie namówić na duży kawałek takiego"zakalca" :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super pomysł z tą porzeczką aż ślinka cieknie. :
    W wolnej chwili zapraszam do mnie. Będę wdzięczna za poklikanie we wszystkie linki. Bardzo mi na tym zależy. Pozdrawiam. :*
    http://evelinololove.blogspot.com/2015/09/lista-zyczen-dresslink.html

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniałe połączenie czekolady i porzeczki !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam brownie a z porzeczką musi smakować rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Smak jest najważniejszy:) Lubię połączenie czekolady i kwaskowatych owoców. To zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  26. oj, najważniejsze, że było smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam brownie, kocham wszystkie mocno czekoladowe ciasta. Intryguje mnie ta porzeczka, na pewno fajnie przełamuje słodycz. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda