Odwrócone ciasto ze śliwkami

Wyjazd integracyjny z pracy udał się, były samochody, warsztaty i dobre jedzenie. Niestety mój brzuch nadal nie reaguje dobrze na niegotowane produkty i chodzę jak w 5 miesiącu ciąży, ale chyba muszę się przyzwyczaić. Kolejny tydzień przede mną. Wakacje kończą się, podobno ostatni tak ciepły weekend. Zobaczymy, fajnie by było jakby jesień była ciepła i słoneczna :)

A dzisiaj na niedzielę dzielę się z wami pysznym przepisem na ciasto. Pachnie obłędnie, bo głównym składnikiem jest karmel. Szybkie do zrobienia, śliwki idealnie nadają się do odwróconego ciasta :) Znika błyskawicznie, takie świeżo z pieca rozpływa się w ustach :) Polecam gorąco!

Odwrócone ciasto ze śliwkami


Składniki:
12 śliwek
150g masła
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Karmel
1/4 szklanki zimnej wody
2/3 szklanki cukru

Przygotowanie:
Myjemy śliwki, kroimy na pół, wyjmujemy pestki i kładziemy nadzieniem do dołu w tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie o średnicy 24cm). W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż powstanie jasno brązowy karmel (cukru nie mieszamy łyżką, możemy ostrożnie potrząsnąć rondelkiem, uważając by się nie oparzyć!). Płynnym karmelem polewamy śliwki. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko na wolnych obrotach miksera. Masę wylewamy na śliwki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30-40 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!




, , , , , , ,

Komentarze

40 komentarzy:

  1. Częstuje się zatem i zabieram małą porcję ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z karmelem to ja zjem chyba wszystko;) Ze śliwkami musi się świetnie komponować

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu spróbować tego odwróconego ciasta, bo widziałam w wersjach z różnymi owocami i zawsze wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto odwrócone to coś co przede mną. Jeszcze nie piekłam. Ale myślę, że mnie zmobilizowałaś i pewnie niebawem upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę zrobić takie ciasto! Teraz śliwki są na to idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze takiego nie piekłam, musi być bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe to ciasto, takiego odwróconego nie jadłam ale podejrzewam, że musi być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł, odwróconego ze śliwkami jeszcze nie próbowałam.Trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie śliwkowe wypieki, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię wszelakie odwrócone ciacha. Twoje Madziu się do mnie uśmiecha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto ze śliwkami robiłam w tym sezonie kilkukrotnie. Nigdy jednak nie próbowałam wersji odwróconej. Ciekawa opcja:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wygląda - chętnie bym spróbowała kawałeczek. Pozdrawiam Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszniaste :) te skarmelizowane śliwki kusząco wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  14. Głupio się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłem odwróconego ciasta, kiedy ja je zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie śmieszne! Na pewno wypróbuję!


    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Narobiłaś mi smaka na takie ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie odwracanego jeszcze nie robiłam, ale prezentuje się super, więc może się skuszę :))

    OdpowiedzUsuń
  18. fajnie się prezentują te odwrócone ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię odwracane ciacha! Ze śliwkami - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam wszelkie odwracańce! muszę zrobić taki ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  21. Takiego odwróconego jeszcze nie robiłam :) A kawałek twojego ciasta porywam do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pychota ! Oj zjadałbym słuszną porcję !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda