Galette z brzoskwiniami i jabłkiem

Dużo się dzieje, za dużo. Nie wiem czasami w co ręce włożyć. Sierpień będzie lepszy, spokojniejszy. Niech tylko jakoś wszystko się wyprostuje, błagam. Nie mam kiedy zająć się blogiem, gotowaniem, pieczeniem. Jednak wczoraj wynajmując pewną dużą kuchnię udało się upiec galette. Marzyło mi się od dawna :) Wyszło smaczne, kruche i pełne owoców :) Szybki sposób na domowe ciasto :)

Galette z brzoskwiniami i jabłkiem


Składniki:
180g masła
500g mąki pszennej
100g cukru
4 małe żółtka lub 3 duże
2 brzoskwinie
1 dużo jabłko
1 białko

Przygotowanie: 
Z mąki, masła, cukru, żółtka zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalniku przez 10-15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i na środku ciasta układamy umyte i pokrojone na plastry jabłko i brzoskwinie tak, aby brzegi ciasta były wolne. Brzegi zawijamy na owoce, smakujemy białkiem i całą tartę posypujemy cukrem. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut. Smacznego!



, , , , , ,

Komentarze

38 komentarzy:

  1. Wyśmienite przypuszczam.Wygląda zachęcająco;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu, prosta w wykonaniu i smaczna tarta. Takie ciasta lubię, bo szybko się piecze, ale też szybko zjada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciągle się do galette przymierzam i na tym się kończy. Wygląda apetycznie bardzo:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota ^^, ostatnio codziennie zajadam brzoskwinie a tu takie cudo z jej wykorzystaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciacho....cóż ja na swoje muszę poczekać do weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam galette, przede wszystkim przez ten rustykalny wygląd; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Moje podniebienie byłoby zadowolone...

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ten rodzaj tarty!!! Dawno nie piekłam, muszę nadrobić :)
    Wersja z brzoskwiniami i jabłuszkami super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam takie z brzoskwinią i morelą, świetne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie nazwa galette kojarzy się z naleśnikami z mąki gryczanej, które podawane są z różnymi wytrawnymi dodatkami w środku. Jadłam takie w Bretanii.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie cudownie rustykalne, szalenie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda soczyście i zdrowo :)!

    loveanimalsi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Teraz to mam sporo jabłek z działeczki więc wiem co zrobie z ich nadmiarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niestety ja nie przepadam za jabłkami i brzoskwiniami w ciastach - tak już mam :D


    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
  15. prosto i smacznie!!
    wszystkie ciacha z jabłkami uwielbiam i bardzo podoba mi sie ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam wszelkie owocowe ciasta-bardzo apetycznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie to dobre z owocami, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. jeszcze nie piekłam galtte - chyba ze nie pamiętam;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super te ciasta pieczesz :)) Pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  20. ja uwielbiam to ciasto; jest proste i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  21. owocowe szaleństwo w jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda