Odwrócone ciasto truskawkowe

6.00 rano, a ja cała w nerwach, bo dzisiaj zaczynam sesję. Nauka średnio szła, pogoda i długi weekend nie nastrajają do nauki. Trzymajcie za mnie dzisiaj i jutro dużo kciuków!

A na osłodę dzisiaj przepis na pyszne ciasto truskawkowe :) Niezwykłe, bo odwrócone. Przepis podpatrzyłam u Angie, ale troszkę go zmodyfikowałam pod siebie. Wyszło lekko słodkie, wilgotne i bardzo truskawkowe :) Szybkie i proste do zrobienia, w sam raz na pełnię sezonu truskawkowego, który teraz mamy :) Korzystajcie póki czas!

Odwrócone ciasto truskawkowe


Składniki:
200g mąki pszennej
200g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
180g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300g truskawek

Przygotowanie:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną przesiewamy do miski. 150g masła ucieramy z pół szklanki cukru na jasny i puszysty puch. Następnie dodajemy po jednym jajku miksując cały czas, zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy naprzemiennie suche składniki z jogurtem. Zaczynamy i kończymy kolejkę na suchych składnikach. Dno oraz boki tortownicy smarujemy masłem, na dno wysypujemy cukier i kawałki masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wkładamy tortownicę, aby masło i cukier się rozpuściły. Truskawki w całości układamy na dnie tortownicy, blisko siebie. Na truskawki nakładamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy, zdejmujemy boki tortownicy, na wierzchu kładziemy talerz lub paterę i odwracamy ciasto do góry nogami, aby owoce były na górze. Smacznego!



Milion Smaków Truskawek - druga edycja

, , , , , ,

Komentarze

42 komentarzy:

  1. Bardzo lubię odwracańce, Twój prezentuje się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto. Częstuję się nim. Fantastycznie odwrócone.
    Trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam to ciasto z wszelakimi owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam truskawki ! Doskonały pomysł na ciasto !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Powodzenia kochana. Będzie dobrze zobaczysz. A ciacho super :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. CIasto z truskawkami jest idealne na lato;) Od razu czuć ten klimat;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda obłędnie, te truskawki i ten efekt..., i jak tu ktoś może o diecie myśleć, gdy istnieją takie cuda :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie! Powodzenia na egzamach:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niedługo sezon na truskawki i takie ciasto sprawdzi się idealnie :) Ładnie wygląda!


    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota! jedzmy truskawki, bo tak szybko odchodzą... ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Trzymam kciuki by sesja poszła gładko! A ciasto świetne, już jakiś czas temu gdzieś widziałam właśnie takie odwrócone z truskawkami i nabrałam na nie wielkiej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne ciacho! :) trzymam kciuki za sesję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wszystko co truskawkowe, takie wilgotne ciacho mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. Powodzenia na sesji :D A ciasto wygląda bardzo smacznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Łatwe i szybkie, pycha :) Życzę również łatwej i szybkiej sesji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Te odwrócone ciasta są świetne. Robiłam w wersji rabarbarowej. Ale mam chrapkę na truskawki, więc i takie muszę zrobić koniecznie niebawem. Pozdrawiam serdecznie :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny pomysł, żeby odwrócić truskawki.
    Smakuję.

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo lubię to ciasto - z każdymi owocami smakuje wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Sesja na pewno pójdzie wspaniale. Jak z takim ciastem mogłoby się nie udać! :) a fakt, weekend nie nastrajał zbyt naukowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. świetne ciasto :)
    Powodzenia na egzaminach ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Po sukcesie odwróconego z rabarbarem, już mam w planie truskawkowe!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda pysznie! Jeszcze nie robiłam odwróconego na słodko... tylko tartę z pomidorkami ;) ale tymbardziej potrafię sobie wyobrazić te skarmelizowane owoce :) muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  23. Kciuki trzymam :)
    Ciacho musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. trzymam kciuki za sesję!! a ciasto wygląda przepysznie, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. O j jakie pyszne! Truskawy też bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie roabiłam, ale śmiało ogę powiedzieć, że musi smakować rewelacyjnie, bo to ciacho z truskawkami :))

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam odwrócone ciasta I bardzo chętnie pieke je z letnimi owocami ;) Dawno go u mnie nie było, więc koniecznie muszę nadrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  28. trzymam kciuki, trzymam! :) będzie dobrze :)
    to już drugie odwrócone ciasto, które dzisiaj widzę.. to jakiś znak!

    OdpowiedzUsuń
  29. Mam truskawki z działki... Jutro upiekę na niedzielę do babci, wygląda fantastycznie i na pewno tak smakuje, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  30. u mnie też ostatnio, jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda