Czekoladowe ciasto z grysikiem i żurawiną

Weekend leci, dzisiaj już niedziela. Mi został niecały tydzień do sesji i już się denerwuję :( Nauka, nauka i długi weekend obfitujący w egzaminy. Obym szybko zaliczyła wszystko, obroniła magisterkę i odetchnęła wolnością :) Jutro dzień dziecka, dla mnie pamiętna data, bo sześć lat temu zdałam prawo jazdy! :) Czekacie na prezenty od rodziców? Mnie by wystarczyła nawet tabliczka czekolady ;)

W piątek miałam imieniny, a imieniny bez ciasta nie mogą się odbyć. Dzisiaj prezentuję Wam pierwsze z nich. Zainspirowałam się przepisem TheQualietty - ciasto czekoladowe z masą z kaszy manny i żurawiną. Wyszło bardzo ciekawe ciasto :) Podobno było bardzo smaczne, połączenie masy przypominającej budyń, suszona żurawina, ciasto czekoladowe i polewa z mlecznej czekolady. Ciasto do powtórzenia i kolejnej modyfikacji, ale jest w tej wersji jest bardzo smaczne :) Polecam!
 
Czekoladowe ciasto z grysikiem i żurawiną




Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe kakao
   
masa grysikowa
3 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru 100g płatków migdałów 100g suszonej żurawiny
 

dodatkowo
100g mlecznej czekolady

Przygotowanie: 
Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Do drugiej miski dodajemy jajka, mleko i całość roztrzepujemy. Następnie dodajemy olej i jeszcze raz roztrzepujemy. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy 3/4 ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 25 minut. W między czasie przygotowujemy masę grysikową. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kaszę manną. Wszystko gotujemy, mieszając cały czas, aby nie zrobiły się grudki. Kiedy masa zgęstnieje dodajemy płatki migdałów. Masę wykładamy na podpieczony spód, na wierzchu posypujemy żurawiną i przykrywamy ją pozostałym ciastem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut. Wyjmujemy ciasto i studzimy na blacie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Czekamy aż zastygnie i możemy podawać. Smacznego!





, , , , , , ,

Komentarze

45 komentarzy:

  1. Czekolada i grysik czyli wszystko co dobre :D wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z okazji Imienin... DOŻO ZDRÓWKA!
    A ciastem się poczęstuję, bo kusząco wygląda.
    Trzymam kciuki za sesję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda :) Powodzenia na sesji, mnie też czeka obrona magisterki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałości :-) porywam sobie kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Magdaleno bardzo mi miło, że byłam Twoją inspiracją. Wszystkiego Najlepszego z okazji imienin, przede wszystkim zdrowia, oby już żadne choroby się Ciebie nie czepiały oraz powodzenia w sesji egzaminacyjnej oraz podczas obrony pracy magisterskiej. A z okazji Dnia Dziecka życzę Ci fajnego prezentu, nie tylko tabliczki czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, masę grysikową lubię. A co do sesji u mnie też się zbliża i weekend czerwcowy mam już z głowy, bo będzie on od nauki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł, jestem bardzo zaintrygowana smakiem, bo wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ie mam dobrych doświadczeń z ciastami grysikowymi, ale przyznaję, że prezentuje się ładnie :)

    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkiego dobrego z okazji imienin! Podoba mi się Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkiego najlepszego z okazji imienin! No i oczywiście trzymam kciuki za sesję ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odkąd jest junior, moi rodzice Dzień Dziecka scedowali na niego :) A ja prawo jazdy zdałam na swoje imieniny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szukałam właśnie inspiracji, bo niebawem mam gości, a tutaj takie wspaniałe ciasto. Już wiem co im mogę zaserwować i co im na pewno posmakuje. Ciasto pierwsza klasa - na pewno musi smakować wyśmienicie :) Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciacho, musi być niesamowicie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Znakomicie dobrane smaki, dzieci takim ciastem będą zachwycone.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe ciacho, jadłabym.... oj jadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciacho rozjaśni umysł przed sesją :D Albo przynajmniej pozwoli na chwile o niej zapomnieć :P Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygláda przepysznie, lubié ciasta z masa grysikowa, często dodaje także do tortow.

    OdpowiedzUsuń
  18. Musi smakować doskonale!
    A sesja przejdzie pomyslnie, powodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  19. Porywam kawałek i trzymam kciuki za sesję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiego jeszcze nie próbowałam ,pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja nie czekam, wiadomo, ale kiedyś mnie zaskoczyli. Były balony i słodycze zwisające z sufitu!! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo oryginalne ciacho, chyba jeszcze takiego nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  23. O żesz kurde i nawet orzeszek - allle ciacho:)))

    OdpowiedzUsuń
  24. O żesz kurde i nawet orzeszek - allle ciacho:)))

    OdpowiedzUsuń
  25. z chęcią bym się takim poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Spóźnione, bo za późno wpadłam, ale wszystkiego dobrego i zdrówka :)
    Ciasto na bazie kaszy mannej na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Z grysikiem to każde ciacho mogę jeść, spóźnione życzenia imieninowe od Magdaleny dla Magdaleny ha ha

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda