Tort czekoladowy z kawą i powidłami śliwkowymi

Weekend szybko zleciał, ten tydzień intensywny w nadrabianiu zaległości jeśli chodzi o magisterkę. Czeka mnie też wizyta kontrolna w szpitalu, może w końcu dowiem się, kiedy będę mogła zacząć coś więcej jeść. Tęskno mi za warzywami, pieczonymi ziemniakami i grillowaną kiełbasą. Trzymajcie kciuki, żebym szybko mogła zjeść coś innego niż gotowanego kurczaka ryżem lub pierogi z serem;) 

Przyszła pora na wstawienie drugiego tortu urodzinowego, którego przygotowałam dla rodziny. Zdecydowanie mniejszy, ale nie mniej słodki i czekoladowy :) Tort znaleziony u Doroty. Trochę w nim zmieniłam, przede wszystkim biszkopt, bo wolę bardziej tradycyjny niż bezowy. Z nutką kawy, pysznych powideł śliwkowych i bitą śmietaną. Podobno był bardzo smaczny, mało słodki i przyjemnie czekoladowy :) Nie jest trudny, ale bardzo efektowny nawet dla takiego antytalenta dekoracyjnego jak ja :)

Tort czekoladowy z kawą i powidłami śliwkowymi


Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
5 łyżek kakao

Poncz:
250ml gorącej wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru

Masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:
1 słoiczek (400g) powideł śliwkowych
100g mlecznej czekolady

Polewa:
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy oba cukry. Na małych obrotach miksera dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia), a następnie żółtka. Na samym końcu dodajemy olej, kiedy widzimy, że składniki się połączą wyłączamy mikser. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy z pieca, studzimy na blacie, a następnie dzielimy na 3 części. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder wraz z mascarpone. Ubijamy do uzyskania gęstego kremu, uważając, by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Zaparzamy kawę, dosładzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Pierwszy blat umieszczamy na paterze, nasączamy 1/3 kawy, a następnie smarujemy połową powideł śliwkowych. Na wierzchu wykładamy 1/3 kremu śmietankowego, posypujemy startą czekoladą i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy drugi blat, nakładamy resztę dżemu, krem i posypujemy czekoladą. Kładziemy ostatni blat biszkoptu, nasączamy i wykładamy ostatnią porcję kremu, smarując także boki i dokładnie wyrównując. Przygotowujemy polewę, żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Resztę składników zagotowujemy, dodajemy  żelatynę do reszty masy. Mieszamy dobrze i studzimy aż lekko zgęstnieje. Polewamy tort polewą, posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!



, , , , , , , ,

Komentarze

51 komentarzy:

  1. Kawa jest znakomitym dopełnieniem tego co czekoladowe, tylko podkreśla smak czekolady w czekoladzie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na prawdę godny uwagi. Ciasto bardzo apetycznie wyglądające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, Madzie, że chętnie zjadłabym teraz kawałek takiego tortu. Już wyobrażam sobie jak pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzymam kciuki za powrót do kiełbasy i warzyw ;)
    A tortu aż mam ochotę spróbować kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki wysoki :) Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrówka Ci życzę a tort wspaniały ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj, zjadłabym kawałek tego Twojego tortu, bardzo apetycznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mam nadzieje, że wizyta przebiegła pozytywnie! :)
    Tort idealny na świętowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szalenie mi się podoba połączenie kawy i powideł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pyszny i prosty torcik i jeszcze moje ulubione powidła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo efektowny, cudowny i co tylko bądź chciałbym taki jutro znaleźć przed sobą ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kawę, zwłaszcza w tortach ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny tort, lubię wypieki z nutką kawy :) Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę, że u Ciebie królują torty:) Podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. nono jestem zachwycona :) Kolejny smaczny przepis ląduje do zakładki: ulubione ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. jak mawia moja córka
    Pysiota :)
    wypróbuję, bym mogła usłyszeć od niej te słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  17. jak mawia moja córka
    Pysiota :)
    wypróbuję, bym mogła usłyszeć od niej te słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm, wygląda fantastycznie :)
    Trzymam kciuki za pozytywne wyniki badań :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam wszystko co ma powidła śliwkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Twoje torty śnią mi się po nocach...
    Kolejny pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie moje smaki jak nic :)) Świetne te Twoje torty :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Połączenie smaku kawy i czekolady należy do jednego z moich ulubionych duetów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda znakomicie, musi świetnie smakować. Połączenie czekolady i kawy bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  24. Jejku, ale mi narobiłaś ochoty na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio takie piękne ciacha u Ciebie :D Zdolniacha z Ciebie :))

    OdpowiedzUsuń
  26. Kawa, czekolada, powidła śliwkowe - to musi być poezja smaku.

    OdpowiedzUsuń
  27. Czekolada, kawa i powiodła.... mmmm pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Torcik piękny, tez wole biszkopty od bezy.

    OdpowiedzUsuń
  29. czekolada i kawa to dla mnie połączenie idealne. co prawda dość intensywne, ale kawałek takiej pyszności i humor polepsza się z sekundy na sekundę :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda