Ekspresowa babka pomarańczowa

Ten tydzień to jest jakiś hard core. Nie wiem w co ręce włożyć, czas leci jak głupi. Dzisiaj już czwartek, a dopiero co był poniedziałek. Za oknem prawdziwy marzec - trochę słońca, trochę deszczu, trochę śniegu. Byleby do wyczekiwanej wiosny :) Jutro kolejny intensywny dzień, weekend zapowiada się pracowicie. Przydałaby się chwila wytchnienia, a tu na karku coraz bardziej czuję czającą się magisterkę... Trza się wziąć do roboty!

Wczoraj pisałam już na facebooku, że na blogu stuknęło 300 tysięcy wyświetleń! Jestem w szoku, że tak pięknie ten blog się rozwija, że udało mi się wytrwać. Wiadomo czasami brakuje mi motywacji, czasu coraz mniej, bo dużo się dzieje. Ale jednak taki dzień jak wczoraj, kiedy chociaż te półgodziny mogłam poświęcić na pichcenie w kuchni - uwielbiam to! Szkoda, że tak mało mam ostatnio czasu. Marzy mi się zamknięcie w kuchni na długo... i co najważniejsze uda mi się to! Już za tydzień! Jednodniowa przygoda już za chwile się spełni :)

Ja wiem, że ta babka nie jest dobra do świętowania sukcesu na blogu. Jednak na nic innego nie starczyło mi czasu :) Zresztą bardzo mi się chciało takiej wilgotnej babki, z nutą pomarańczy. Wyszła pulchna, wilgotna i pyszna :) Ekspresowa, bo zaledwie 10 minut przygotowania, potem szybko pieczenie i dekoracja. Fajna na Wielkanocny stół, polecam :)

Dziękuję jeszcze raz kochani za to, że śledzicie Bruliona, czytacie, komentujecie i przesyłacie wiadomości prywatne :) Dla mnie to największa nagroda i wyróżnienie, że tutaj się pojawiacie :)

Ekspresowa babka pomarańczowa



Składniki:
300g mąki pszennej
200g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g jogurtu naturalnego
1 duża pomarańcza
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
płatki migdałowe
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z pół szklanki cukru pudru na jasną i puszystą masę, stopniowo dodając po jednym jajku. Następnie pomarańcze sparzamy wrzątkiem i wyciskamy sok. Sok oraz jogurt mieszamy razem w miseczce. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksując na przemian do ciasta dodajemy sok wymieszany z jogurtem oraz mąkę. Ciasto przelewamy do formy do babki (u mnie silikonowa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 40 minut. Wystudzoną babkę dekorujemy lukrem (reszta cukru pudru, łyżka wody i soku z cytryny) oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!








, , , , , , , , ,

Komentarze

62 komentarzy:

  1. Gratuluję i celebruję kawałkiem tej pysznej babki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdym ciastem można świętować szczególne okazje. Ma być słodko i ładnie. A u Ciebie tak właśnie jest. Babkę upiekłaś w bardzo ładnej foremce. A smakuje pewnie niesamowicie :)
    Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie wypieki. Apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję Madziu i życzę kolejnych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczna babka ;) Gratuluje wytrwalosci ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyrosła!
    A co do bloga- gratuluję, oby tak dalej!: )

    OdpowiedzUsuń
  7. idealnie trafiłaś z babką, przecież Wielkanoc się zbliża :D
    Gratuluję tylu odwiedzin, powodzenia i dalszej weny! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Babką sie nie świętuje, a gdzie to napisane?
    Mój M byłby szczęśliwy, bo babki uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję wyświetleń :) Przepis na babkę chętnie na święta wypróbuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Na Wielkanoc będzie jak znalazł:-) Bardzo przyjemna i orzeźwiająca musi być:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje Madziu, piękna liczba :) A babka jest pyszna, musi pięknie pachnieć na dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratuluję!!! :))) babka pysznie wygląda i chętnie bym wpadła na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie ekspresowe ciasta, są bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. fajna babka, takie ciasta lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. gratulacje :) przepis zapisujemy na Wielkanoc, bo babka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A co złego w pomarańczowej babie? Doskonała do świętowania! Ja bym nie pogardziła! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. babka idealna na nadchodzące świeta :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Madziu piękna i idealna propozycja na zbliżające się święta :) Będzie na moim stole !

    OdpowiedzUsuń
  19. Czytając ekspresowa, od razu wiem, że to przepis dla mnie! Uwielbiam takie ciacha. Największą radość sprawiają mi gdy nie wyjdzie z nich zakalec! Jak dla mnie idealny deser do świętowania :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z pewnością Ci się uda znaleźć czas na gotowanie, tak to już jest z pasjami... ;) uściski i powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  21. Smakowicie wygląda ta babka ,przepis bardzo prosty więc muszę wypróbować!
    http://www.khatstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Tak się trochę świątecznie zrobiło, uwielbiam babkę pomarańczową :).
    I gratuluję rozwoju bloga!

    OdpowiedzUsuń
  23. Gratulacje z 300 tysięcy wejść, babeczka piękna, wyrośnięta aż chce się ją jeść

    OdpowiedzUsuń
  24. Babka ma cuuudny kształt :) Wygląd przepięknie! I mimo, że cytrusów nie za bardzo lubimy w wypiekach to tutaj i tak na kawałeczek chętnie byśmy się skusiły :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  25. babka to nie jest moje ulubione ciasto, zreszta jestem do nich wybredna :P ale A. byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  26. O! Ależ okazała baba! Piekna foremka , a ciasto niezwykle udane. Przepis wart zapisania.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja mam ostatnio tak samo. Ledwie wracam do domu q piątek ciesząc się, że weekend, a tu już mija środa, czwartek i kolejny tydzień uciekł. Istne szaleństwo. Prędkość światła. A gdzieś pomiędzy ja - starający się to wszystko jakoś ogarnąć. A potem i tak przychodzi wieczór i pojawia się myśl w stylu "o kurcze! Przecież jeszcze miałem zrobić to, tamto...".

    OdpowiedzUsuń
  28. zbliża się wielkanoc wielkimi krokami :)

    oczywiście gratulacje - przede wszystkim ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Gratuluję i oby tak dalej :)
    Babka cud - miód, świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  30. gratuluję ładnego wyniku!
    a takiej babki już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam takie ekspresowe ciasta, sprawdzają się zwłaszcza kiedy goście nas zaskoczą i są tuż tuż za drzwiami :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Babka rewelacyjna i w dodatku o smaku pomarańczy ! Wyszła przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Moje gratulacjeee! Przepis zapisuje i będzie robiony na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda na puszystą, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Babka fantastyczna.Uwielbiam wszelkie babki;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów! :) Dostanę jeszcze kawałeczek babki?;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Gratuluję! A babka wyszła ci idealna:))

    OdpowiedzUsuń
  38. Gratuluję! A babka wyszła ci idealna:))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda