Trzyskładnikowe rogaliki z marmoladą

Mam dziwne uczucie, kiedy wychodzę o 6 rano z domu do pracy i zaczyna być pomalutku widno. Odzwyczaiłam się i chociaż nadal ranki są mroźne to jakoś to szybsze wstawanie dnia mnie cieszy. Wiosna, wiosna, wiosna... oj tak marzy mi się :) Może skoro już pierwszy bocian do Polski przyleciał to znaczy, że za chwile już będzie? Drzewa pełne liści, trawa soczyście zielona i słoneczko! Fajnie by to było :)

Królowały na blogach jakiś czas temu. Rogaliki z trzech składników. Uwielbiam tak zagniatać ciasto kruche, które nie jest kruche i szybko się łączy. Rogaliki wyszły mi przepyszne! Lekko słodkie, pełne marmolady i wyczuwalnego masła. Rozeszły się szybciutko! Polecam ten przepis, bo jest tak szybki i prosty, że aż grzech z niego nie korzystać. Do herbaty czy kawy najlepsze rogaliki jakie jadłam :) Sklepowe mogą się schować :)

Trzyskładnikowe rogaliki z marmoladą

 

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
250g masła
250g serka waniliowego (np. Danio)
340g marmolady wieloowocowej
cukier puder

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wkładamy je na 45-60 minut, aby się schłodziło. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą wałkujemy na kształt koła i wycinamy trójkąty (u mnie wychodziło ok. 8 trójkątów). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy rogaliki od szerszej części do węższej. Rogaliki pieczemy ok. 15-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!




, , , , , , ,

Komentarze

43 komentarzy:

  1. Ja też nie lubię kupnych ciasteczek. Dlatego nie kupuję :)
    Twój przepis jest taki łatwy, samo wypiekanie jest przyjemnością, więc po co kupować gotowe i jeszcze narzekać, że cos nie tak. A domowe... są najlepsze :) Lubię rogaliki :)
    P.s. Ja też się cieszę, że ...wiosna tuż, tuż...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kochana już byś się tak szybko mnie nie pozbyła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie też się marzy wiosna. I takie rogaliki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rogaliki muszą być bardzo smaczne.Super wyszły-ciekawy przepis.Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podkradamy kilka sztuk, bo wyglądają pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wydaje się prosty, chętnie wypróbuję. Oj zjadłabym kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne i proste, no i na pewno smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wyglądają smakowicie! :)
    Będę musiała spróbować, bo przepis zachęca!

    OdpowiedzUsuń
  9. dawno nie piekłam, a ten przepis jest świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, Magdo, to ciasto w swojej prostocie , jest doskonałe, już dawno je stosuję właśnie do rogalików.

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybko i pysznie, czego więcej trzeba?: )

    OdpowiedzUsuń
  12. Rogaliki uwielbiam ;) z takiego przepisu jeszcze nie robilam ale widze ze warto ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. trzy składni jestem bardzo ciekawa jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  14. hmmm...postanowiłam, że zero słodyczy, bo to i owo rośnie bez opamiętania ;)))) no i jak mam dotrzymać postanowienia, kiedy kusisz takim prostym i smacznym przepisem??
    no cóż, będzie na Ciebie :P


    :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smakowicie wyglądają, wydają się też niezwykle proste do zrobienia ;)

    Co do wiosny, to myślę, że już naprawdę niedługo...

    OdpowiedzUsuń
  16. Rogaliki jak z najlepszych cukierni :) a jak takie proste to i ja dam radę!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmmniam! mój smak dzieciństwa! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kusisz Magda, oj kusisz :) A ja bym chętnie kilka spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mam nadzieję, że wiosna przyjdzie już za chwilkę, już zaraz. a rogaliki pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam rogaliczki. Pyszne i nadziane :-) szybko i smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Rogaliki genialne! Ja też już wyczekują wiosny! I na pocieszenie jest ona coraz bliżej :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Tylko trzy składniki a ile radości. Zdecydowanie podobają mi się te rogaliki jak i przypomnienie o zieleni na wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jakie fajne rogaliki i jakie proste ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają przepysznie, uwielbiam rogaliki z marmoladą. Choć zawsze robiłam je z klasycznego przepisu na ciasto kruche, jednak Twój wydaje się równie pyszny i chyba będę musiała się skusić :>

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie znałam tego przepisu, a faktycznie szybki i łatwy.

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają przepysznie. Porywam jednego, a przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  27. taaaaak!!! Też chce wiosnę, chceeeee :D najlepiej od jutra.. ;)
    Ahh.. takie rogaliki robiła mi mama za młodu, cudownie pachniały, jedzone jeszcze gorące i te poparzenia od marmolady.. :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Oj tak- dzień już jest mega dłuższy :) Porywam rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Tak, wiosna już idzie :D Rogaliki znam tylko ja zamiast serka danio dodaje zwykły twarożek :D Pyszne są :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Kocham takie rogaliki do pochrupania bardzo faje. Zjadłabym twoje oj zjadła

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszne rogaliki, z chęcia bym jednego schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  32. też mam gdzieś przepis na nie zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Dużo o nich słyszałam - muszę w końcu sama zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  34. świetne rogaliki też właśnie takie za mną chodzą chyba zrobię takie na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Takie rogaliki to po prostu niebo w gębie :) smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja się złapałem ostatnio na takim "dziwnym" uczuciu popołudniu, gdy Szymon kończył taneczne zajęcia. Zawsze gdy się kończyły, było już ciemno, a tym czasem teraz... Wcale nie ma już "mroków". Wiosna idzie i tego się trzymam z całych sił, mimo ostatnich nawrotów niskich temperatur...

    OdpowiedzUsuń
  37. jeju, takie proste a takie pyszne! mega polecam! robilam dzis ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda