Muffinki z dynią, marchewką i jabłkiem

Weekend zleciał nie wiadomo kiedy. Kolejny tydzień pracy przede mną, ale z perspektywą, że potem czeka mnie cztery dni wolnego. Mam sporo zaległości domowych, w pieczeniu i aktywności moich szarych komórek. Czekam też na poniedziałek, bo czeka mnie lot i zwiedzanie Gdańska. Może ktoś z Was poleci fajną i niedrogą knajpkę w Gdańsku, żeby coś dobrego zjeść? :)

Muffinek potrzebowałam na maraton filmowy. Halloween spędziłam w kinie oglądając śmieszną, a nie straszną odsłonę Harrego Pottera, czyli Daniela Radcliffe (mimo wszystko polecam "Rogi" ;)) Aby nie jeść słonych przekąsek padło na zdrowe, smaczne i bardzo wilgotne muffinki. Połączenie dyni, jabłka i marchewki bardzo mi podpasowało i na pewno jeszcze je wykorzystam :)

Muffinki z dynią, marchewką i jabłkiem


   
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
200g dyni
200g marchewki
2 małe jabłka
100g rodzynek

Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w jednej misce, mokre w drugiej. Wydrążamy dynię i trzemy na tarce. Marchewkę i jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą. Następnie dodajemy owoce oraz rodzynki. Mieszamy do momenty aż wszystko razem się połączymy i ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Smacznego!




, , , , , , , , , ,

Komentarze

38 komentarzy:

  1. Doskonałe babeczki!
    Sięgam po jedną do poniedziałkowej kawy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Da się z pomysłem? Pewnie że się da.....pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie takie półoczenia smaków :)) Babeczki są zdrowe i bardzo apetyczne 😋👏 Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne zrumienione muffinki :) chętnie się poczęstuję :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takich babeczek, ale z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne, ja bardzo lubię wypieki z dodatkiem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo.. muffinki super, szybkie i piękny kolor mają :)
    Dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne muffinki, wyglądają pysznie :-) a szykuje się długi weekend super co :-) ja też mam 4 dni wolnego, więc pewnie poszaleje w kuchni :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Składniki rewelacyjne, ciasto mokre jak lubię i bardzo jesienne, super na winter time.

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie "weekend" zaczął się w zeszłym tygodniu w środę, za sprawą grypy, ale też przeleciał jak wariat nie wiem, kiedy... Jakaś masakra z tym czasem...

    OdpowiedzUsuń
  11. Super! Świetne i baaardzo zdrowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak muffinki. Nie dość, że same dobre to jeszcze z takim pysznym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, wyglądają smakowicie :) Z takimi pysznościami Halloween musiało być udane :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdrowe przekąski w kinie - to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne!!! Uwielbiam twoje wypiekanie :) przepis dodaje do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak patrzę u Ciebie na zdjęcia tych wszystkich słodkości to aż mi się wierzyć nie chce, że tyle przysmaków można stworzyć:), może dlatego, że sama jakoś zawsze wolałam słone przekąski i raczej słodkości mnie nigdy nie ruszały. Ale u Ciebie wyglądają naprawdę imponująco!

    OdpowiedzUsuń
  17. Dyniowe muffinki ma w planach, więc chętnie skosztuję Twoich:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, ja bym na pewno poszła do Basi Ritz. Zobacz u Dusi, ma dużo relacji z knajp z Trójmiasta, w tym sporo z Gdańska:-)

      Usuń
  18. Zapachniało najpyszniejszą jesienią :3

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowne babeczki :) upiekę takie, tylko zamienię sobie mąkę pszenną :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolejna zdrowsza odslona muffinek - podoba mi sie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda