Rogal drożdżowy z owocami i czekoladą

Te dni tak lecą... Zimno, ale słonecznie. Dużo pracy, ogólne zmęczenie i chęć wyrwania się na chwilę gdzieś daleko. Ostatnie dwa miesiące roku przed nami. Leci czas okrutnie i mam wrażenie, że wszystkich nas okrada z marzeń, pasji a przede wszystkim z planów. Mam nadzieję, że będzie lepiej, że może na chwilę zatrzymam się i odsapnę. Kto wie, może przydarzy się taka okazja :)

Ostatni powiew lata na blogu. Pomimo tego, że za oknem mróz, ja wczoraj postanowiłam wykorzystać owoce pachnące latem i słońcem... No i wysoką temperaturą ;) Rogal drożdżowy, który wychodzi gliniasty, słodki i pełen owoców. Resztki jagód wyciągniętych z zamrażalnika, truskawki i czekolada. Rogal nie mógł mieć lepszego "wkładu" :) Wyszedł pyszny i zniknął szybciutko :)

Rogal drożdżowy z owocami i czekoladą



Składniki:
500g mąki pszennej
50g drożdży
250ml wody + 2 łyżki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
300g truskawek
300g jagód
100g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy łyżeczką cukru i dolewamy dwie łyżki ciepłej wody. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i będą przypominać płynne kakao. Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, olej, sól i wyrośnięty zaczyn oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 7-10 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką (ok. 30-40 minut). Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt. Prostokąt posypujemy owocami, a na wierzchu posypujemy pokrojoną w drobne kawałki czekoladą.  Zawijamy w roladę od dłuższego boku prostokąta i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i układamy rogal. Wierzch delikatnie smarujemy żółtkiem lub mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 180 stopni na 45-55 minut. W czasie pieczenia u mnie owoce puściły wodę i rogal pływał w sokach. Nie należy się tym martwić, w środku rogal jest suchy i pełen pysznych owoców. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i możemy jeszcze posypać cukrem pudrem. Smacznego!




, , , , , , ,

Komentarze

38 komentarzy:

  1. Wspaniały wielki rogal. Po prostu pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie zawsze można znaleźć takie pyszności:) Oj, zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Też mam jeszcze troszkę owoców zamrożonych. Musiał być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobrze powiedziane - ostatni powiew lata. za oknem już chłód, ale taki rogal to rzeczywiście powiew słońca podczas jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogal jak marzenie :) poproszę kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło przypomnieć sobie owoce lata, jak jeszcze w drożdżówce to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No czegoś takiego to jeszcze nie robiłam, ale smaki jak najbardziej moje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zatrzymuj się Madziu przy kulinarnych wyczynach, bo wychodzą Ci wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie smakowite pożegnanie lata. Pyszny rogal, bo drożdżowy, bo z czekoladą, bo z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czekolad i owoce to sprawdzone połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe połączenie smaków. Oj, zjadłabym... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto drożdżowe i owoce-to zawsze wyjdzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, choć przyznaje się, że jagód nie lubię ;-) A czas pędzi ostatnio zdecydowanie za szybko!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja uwielbiam jagody i chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiedziałam, wiedziałam... o tej porze nie powinnam była tutaj wchodzić.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda