Jagodzianki z białym serem

Urlop, urlopik, urlopeczek! Nawet nie wiecie jak się cieszę :) Wyjeżdżam w odległe rejony, jadę łapać inny klimat przez 10 dni! Mam nadzieję, że wrócę naładowana pozytywną energią i w końcu wyspana, bo ten tydzień był straszny :)

A na urlopowe pożegnanie lolejna odsłona jagodowych drożdżówek. Tym razem bułeczki, które mnie kusiły od kilku lat. Nadal drożdżówki to dla mnie wyzwanie, zawsze się stresuje, ale jednak tym razem chcica na nie wygrała. I bardzo się cieszę, bo wyszły cudowne! Idealny przepis na lato, koniecznie do powtórzenia :)
Przepis od niezawodnej Doroty.

Jagodzianki z białym serem












Składniki:
300 ml mleka, letniego
60 g masła
100 g cukru
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
560 g maki pszennej
50g świeżych drożdży
400g chudego twarogu
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

Przygotowanie:
Do letniego mleka dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajka i mieszamy. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru i dwie łyżki wody. Mieszamy, zaczynam odstawiamy na 15 minut. Mąkę pszenną mieszamy z solą, dodajemy zaczyn oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i zostawiamy w czystej misce, przykrytej lnianą ściereczką na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto kroimy na pół tak, aby otrzymać dwa prostokąty. Obie części smarujemy masą serową, posypujemy jagodami. Każdy z prostokątów składamy na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy ostrym nożem na 8-10 części. Bułeczki układamy w blaszce bardzo blisko siebie, przykrywamy miseczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 30-45 minut). Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 25-35 minut. Smacznego!


, , , , , , , , , , ,

Komentarze

66 komentarzy:

  1. przepysznie wygladają...udanego wypoczynku

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, też dziś pieczę jagodzianki dla rodziców na podróż. :) Słonecznego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  3. *piekę oczywiście... upał daje mi się we znaki chyba. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne jagodzianki, po proszę jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja i drożdżówki to rzadkość, raczej piekę na słono, ale na takie bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jak tylko moje dojrzeją będę musiała sobie upiec:) a sobie, o ile mi żarłoki zostawią, bo nie mogę jeść świeżego ciasta drożdżowego, w przeciwieństwie do reszty:)
    Udanego urlopu!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowity sposób na takie jagodzianki. Chętnie spróbowałabym taką jedną, bo lubię i jagody i ser. Pysznie je upiekłaś.
    Życzę Tobie udanego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I co i co...? Rzuciły się i wszystko wyjadły :( :)) smacznego życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jagodzianki kocham!! udanych wakacji:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zmiany na blogu ,jagodzianki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. niesamowicie apetyczne :) mamy na nie wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miłego urlopu, wypoczywaj ;*
    A jagodzianki świetne ;) ja chyba dopiero za rok upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. super się prezentują i na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. super! też panuję upiec jagodzianki, więc bardzo mnie zainsporowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jagodzianki są mniam!;) Udanego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  16. Też mam zamiar je zrobić :) Kuszą mnie już dość długo ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Udanego urlopu, wracaj z nowymi pomysłami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj, ja tam wiem, jak bardzo się cieszysz z urlopu. Życzę, by pogoda dopisała i by ten urlop naprawdę stał się w pełni wypoczynkiem ładującym maksymalnie akumulatory.

    A jagodzianki wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Noż ale kuszące, przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jedź, wypoczywaj, łap kulinarne inspiracje! ;)
    A jagodzianki - pierwsza klasa. Pyszna klasa.

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj podrzuciłabyś kilka! Zjadłabym chętnie, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Połączenie nieziemsko pyszne:-)Miłego urlopowania!

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniammmmm...
    Piekłam w sobotę z samymi jagodami.
    Może skuszę się i na ser...

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne bułeczki, jagodzianki lubię, ale z serem nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmm, wyglądają naprawdę cudownie :)
    Ja właśnie wróciłam z urlopu, i cieszyłam się, że jestem w domu i w końcu mogę się wyspać ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Baw się dobrze, używaj ile się da i wróć naładowana pozytywną energią :D Jagodzianki wyglądają pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepysznie wyglądają :)
    Życzę miłego urlopu i wypoczynku.

    OdpowiedzUsuń
  28. Jagodzianki i to na dodatek z serem? No to jest dopiero pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ależ bym sobie taką teraz do kawki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszności! U mnie też jagodzianki!

    OdpowiedzUsuń
  31. Wspaniałe! Mogę się poczęstować? :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Toja też się częstuję, uwielbiam jagodzianki. Pyszne zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  33. Wracam z urlopu, a tu zmiany na Twoim blogu :). Mogę porwać jedną bułeczkę?
    Pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. jedź, jedź! Wypocznij, nabierz sił :)
    A bułeczki na drogę-idealne! Sama bym Wam skradła jedną.. :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Pyszne baaardzo :) miłego wypoczynku :)))

    OdpowiedzUsuń
  36. I biały ser i jagody czyli połączenie moich dwóch ulubionych drożdżówek ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Pyszne! Udanego wypoczynku! :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Udanego wypoczynku! A jagodziankę porywam...!

    OdpowiedzUsuń
  39. A dostanę jeszcze kawałeczek do kawki?;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ależ smacznie rozpoczęłaś urlop! :) wypoczywaj i przywieś ze sobą coś dobrego ;)
    PS. Widzę pewne zmiany na blogu - na lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  41. nooo wyglądaj przepysznie !
    udanego wypoczynku na urlopie ; ))

    OdpowiedzUsuń
  42. Wspaniałe :) Chętnie bym teraz taką zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  43. Wyglądają pięknie, apetycznie, chciałabym spróbować, ale pewnie sama muszę sobie takie upiec :(
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Pięknie Ci wyszły te jagodzianki, kłaniam się nisko w pas, bo ja nie mam drygu do wypieków:P

    OdpowiedzUsuń
  45. Będę je robiła w weekend wg twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Drożdżówki z jagodami, to moje ulubione, ale narobiłaś mi smaka :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda