Drożdżówki z budyniem i jabłkami

Brulion zmienił swoje oblicze. Jeszcze nie wszystko sprawnie działa, jeszcze muszę masę rzeczy poprawić, ale mam nadzieję, że taka odmiana przypadnie Wam do gustu :) Muszę się postarać, żeby do urlopu wszystko na blogu działało tak jak powinno być. Liczę na komentarze jak Wam się podoba nowy wystrój ;)

Na blogach królują owoce typowo letnie: jagody, ostatki truskawek, maliny, czereśnie... a mnie się zachciało jabłek. Stąd pomysł na drożdżówki w połączeniu z idealnym zestawem: jabłka + budyń=najlepsze drożdżówki! :) Wyszły mi takie jak chciałam... mało słodkie, pachnące drożdżami i mięciutkie :) Gorąco polecam!

Drożdżówki z budyniem i jabłkami




Składniki:
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250g wody
500g mąki pszennej
40g oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
żółtko do posmarowania drożdżówek
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
500ml mleka
2 żółtka
40g cukru
40g mąki ziemniaczanej
3-4 jabłka

Przygotowanie:
Do miski rozkruszamy drożdże, cukier i dodajemy dwie łyżki ciepłej wody. Zostawiamy rozczyn, żeby zaczął pracować. W międzyczasie do drugiej miski przesiewamy mąkę, olej, sól i mieszamy. Pracujący rozczyn wlewamy do miski z mąką, dodajemy resztę wody i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką, zostawiamy ok. 30 minut, aby ciasto wyrosło. Z uzyskanego ciasta formujemy wałek, dzielimy go na 14 części. Następnie formułujemy płaskie placuszki o średnicy 8-10cm, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie gotujemy budyń. 400ml mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. W miseczce mieszamy pozostałe mleko, żółtka, cukry i mąkę ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mąkę i mieszamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Po wyrośnięciu w placuszkach uformować zagłębienia, następnie nakładamy do środka kolejno: dwie łyżki budyniu, pokrojone w kostkę jabłka i na wierzchu przykrywamy jabłka budyniem. Smarujemy zewnętrzną stronę drożdżówek żółtkiem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!




, , , , , ,

Komentarze

39 komentarzy:

  1. Piękne bułeczki, takie kształtne jak firmówki. Za mną ostatnio chodzi drożdżowe z cynamonem. Może czas coś zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, zrobię takie za jakiś czas <3 Super! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Brawo, drożdżówki wyglądają bardzo apetycznie. I faktycznie, zapach drożdży, zmieszany z budyniem i jabłkami... To jedna z lepszych form drożdżówki ;).

    A blog... Jak dla mnie zmiany bardzo na plus, szczególnie kolaż zdjęć na samej górze. Świetny pomysł, wygląda to bardzo fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie tu zmiany u Ciebie ;)) wspaniale się prezentuje ten nowy blog!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz takie drożdżówki to pochłonęłabym wszystkie na raz!
    A blog fajnie. Dla mnie zmiana na plus.

    OdpowiedzUsuń
  6. wow małe zmiany! :)
    a czasami ma się takie zachcianki różne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nowy wygląd jest bardzo interesujący, a drożdżówkę chyba się skuszę i jutro też upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam drożdżówki z budyniem<3
    Zmiany są dobre; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo, zmiany na lepsze :) Drożdżówki jak z mojej cukierni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aaa bym zapomniała zmiana na plus, choć nie ukrywam fajnie się patrzyło na ten skok;-)No cóż ja na wszystkie podniebne przygody patrzę z rozmarzeniem, więc może tylko mi tego brakuje;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zmiany bardzo mi się podobają, ale drożdżówki jeszcze lepiej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Drożdżówki z serem to moje ulubione bułeczki :) no i te z makiem także ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają fantastycznie - aż człowiek nabrał ochoty na te pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Drożdżówki pyszne! Co do zmian - muszę się przyzwyczaić, bo lubiłam starego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  15. jestem ich wielbicielką! mniam! właśnie widzę, że się troszkę tutaj pozmieniało :) mi i stara wersja i nowa pasuje :) ważne żeby było więcej takich pysznych przepisów! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wyrosły. Uwielbiam takie drożdżówki!

    OdpowiedzUsuń
  17. O zmiany ,na plus ,pyszne drożdzówki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne to nowe oblicze :)) Drożdżówki pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. też szalejesz z drożdżówkami w kuchni:) domowe najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wooow, jaka blogowa odmiana. A drożdżówkami się częstuję oczywiście :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetnie się prezentują te drożdżówki! ; )
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ooo, tak - drożdżówka z jabłkiem to super połączenie. Pozdrawiam Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. O nie! Chcę je wszystkie, to moje najulubieńsze drożdżówki ^^ zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  24. I ja ściągam przepis:)

    Są cudownie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękne, jak malowane i pyszne zapewne :) fajna odmiana na blogu :)) podoba mi się :)))

    OdpowiedzUsuń
  26. Takie drożdżówki kojarzą nam się z wakacjami i długimi wędrówkami po górach :) Pyszne :)

    http://basjulowepasje.blogspot.com/2014/07/konkurs-urodzinowy.html

    OdpowiedzUsuń
  27. drożdżówki z budyniem i jabłkiem to moje ulubione z ulubionych! kiedyś kupowałam je każdego dnia :) a co dopiero powiedzieć o takich domowych? :)

    P.S. nowa odsłona! jest tak przejrzyście :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam drożdżówki! A te muszą być wyjątkowo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale fajny arsenał bułek. Zachciało ci się jabłek to się piecze i nie patrzy na innych :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. I takie masz drożdżóweczki!! Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  31. Nowy wystrój, jak najbardziej na plus. A bułeczki cudne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda