Bułki pszenne

Jeszcze tylko 7 dni pracujących i upragniony urlop. Czekam na niego... bardzo! Dobrze, że chociaż jest ciepło, świeci słońce i można powiedzieć, że mamy lato :) W międzyczasie chociaż pogoda hardcore i w domu nie ma czym oddychać zdarza mi się włączyć piekarnik. I tak jest gorąco, więc co to za różnica? ;) Najlepsze bułki jakie dotąd zrobiłam! Są pulchne, ciężkie i po prostu przepyszne! Z domowym twarożkiem i dżemem - idealne :)

Bułki pszenne



Składniki:
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250g wody
500g mąki pszennej
40g oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
żółtko do posmarowania bułek
płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, sezam do posypania

Przygotowanie:
Do miski rozkruszamy drożdże, cukier i dodajemy dwie łyżki ciepłej wody. Zostawiamy rozczyn, żeby zaczął pracować. W międzyczasie do drugiej miski przesiewamy mąkę, olej, sól i mieszamy. Pracujący rozczyn wlewamy do miski z mąką, dodajemy resztę wody i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką, zostawiamy ok. 30 minut, aby ciasto wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na 10 części i formułujemy bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do napuszenia ok. 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego!




, , , , , , , ,

Komentarze

39 komentarzy:

  1. piękne te bułeczki! nigdy dotąd nie robiłam, bo zawsze wydaje mi się to takie praco- i czasochłonne, ale kiedy widzę je, to wyobrażam sobie ich smak z twarożkiem i szczypiorkiem i myślę, że to jest tego warte! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm... ! Uwielbiam takie połączenie smaków! Pozdrawiam!! ( mam nadzieję, że komentarz się nie zdubluje, bo coś mi się zawiesiło podczas dodawania poprzedniego)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękności!
    Idealne na rozkoszne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają te bułeczki! Świetnie wyszły.

    A co do tego urlopu... ja tak samo nie mogę się doczekać końca lipca - bo wtedy wyjeżdżamy na nasze wakacje, hehe ;) .

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam podpieczony sezam ,a tak w ogóle bułeczki bardzo bardzo ładne i kuszące. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe pieczywo będzie zawsze najlepsze; ))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ,wspaniałe bułeczki .Udanego wypoczynku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja dawno takich bułeczek nie piekłam. Ale ostatnio jakoś nie mam czasu i siły na nic.

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ piękne ci buły wyszły! i rumiane.. :)

    udanego wypoczynku! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak u Ciebie ładnie :D A bułeczki świetne :)

    P.S. Dalej czekam na szablonik ;P

    OdpowiedzUsuń
  11. Bułeczki wyglądają wspaniale. I ten sezam.. mniam : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie rumiane aż się śmieją twoje bułki :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Porywam bułkę i idę na hamak. Bo ja właśnie na urlopie:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja urlop mam dopiero w sierpniu :( Już się doczekać nie mogę, bo tyle jeszcze do niego. Bułeczki super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie mogę się zabrać za bułeczki, od dawna mam w planie, Twoje pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie porwała bym ci sztukę :D Super! Ale się ładnie u ciebie zrobiło :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wyrosły! Szkoda, że nie pokazałaś jak w środku wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Byłyby idealne na jutrzejsze śniadanie, gdyby tylko jakiś dobry duszek mi takie upiekł :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe bułeczki - domowe najlepsze!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealne jagodzianki, tydzien temu tez je popełniłam i na pewno jeszcze nie raz upiekę w tym sezonie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Domowe pieczywo jest najlepsze! Daj znać kto Ci stworzył logo :) Super jest!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam, jadłabym codziennie, gdybym mogła ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda