Ziemniaczany tort Ogra z olejem rzepakowym

"Ogry mają warstwy, ten tort też ma warstwy" - olśnienie z dzisiejszej jazdy autobusem. Dostałam wyzwanie od swojego Faceta. Coś dobrego na obiad... kombinowałam, myślałam i wymyśliłam. Tort, ale nie byle jaki. Ziemniaczany, bo z młodych ziemniaków, placki ziemniaczane. Z genialnym sosem podkręcającym smak. Ten tort ma warstwy... dużo warstw z różnymi dodatkami. Połączenie smaków, dwa sery, mięsko... mniam! Naprawdę obiad godny polecenia :)

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nawet młode ziemniaki nie są wodniste ;)”

Ziemniaczany tort Ogra z olejem rzepakowym


Składniki:
1kg ziemniaków
100g mąki ziemniaczanej
2 jajka
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
500g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
250g pieczarek
2 małe czerwone cebule
kilka pomidorków daktylowych
200g sera żółtego
pół kulki mozzarella 
olej rzepakowy
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mielonego mięsa Kamis, papryka słodka i ostra

Sos musztardowo-pomidorowy
160g musztardy sarepskiej
180g przecieru pomidorowego
2 żółtka
1 cebula
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
łyżeczka oleju rzepakowego
łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Zaczynamy od doprawienia mięsa pieprzem, solą, przyprawą do mięsa mielonego, papryki słodkiej i ostrej, a następnie dodajemy jedno jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, to samo robimy z cebulą. Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy mięso. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż mięso zmieni kolor. Na końcu dodajemy pieczarki i doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce. Dodajemy mąkę, przyprawy i mieszamy. Smażymy duże placki ziemniaczane (jak naleśniki) na trzech łyżkach oleju rzepakowego. Bierzemy naczynie żaroodporne lub tortownice. Nakładamy jeden placek ziemniaczany i warstwę mięsa z pieczarkami i cebulą. Posypujemy kawałkami mozzarelli. Na wierzchu nakładamy sos i przykrywamy drugim plackiem ziemniaczany, dociskamy. Znów nakładamy mięso, posypujemy serem żółtym i sosem. Na wierzchu jeszcze trochę sera i pomidorki daktylowe. Nakładamy ostatni placek, układamy kilka pieczarek pokrojonych w plasterki i posypujemy resztką sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25-35 minut. Smacznego!





, , , , , , , , , ,

Komentarze

31 komentarzy:

  1. Uwielbiam potrawy z ziemniakami, pomysł na torcik super, wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. młode ziemniaczki jako tort- fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam takiej wersji tortu. Wygląda apetycznie !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszniaste! uwielbiam takie kombinacje ziemniaczane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiad wymyśliłaś! I stworzyłaś oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł na tort :) ja za to czasami robię zapiekane placki ziemniaczane z dodatkami, więc ta wersja też by mi podpasowała. Szkoda tylko że są tak kaloryczne, więc goszczą u mnie dość rzadko.
    Wyzwanie od faceta to nie lada gratka - bo czasem trzeba się nieźle natrudzić, szczególnie jak musi być mięso. Ale nie lada wyzwanie to obiad bez miesa ktory zje facet - da się! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ciekawa propozycja obiadu - bardzo mi się podoba! :) Do tego wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis i fajna propozycja na obiad. Pozdrawiam Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. domyślam się, że Twój facet takiego obiadu się nie spodziewał! ale wiedział o co poprosić, wiedział, że wymyślisz coś nietypowego :) świetny tort, nie wpadłabym na takie połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę spróbować zrobić :) przepis mnie zainteresował :) na pewno jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  11. REWELACJA!!!!
    Pomysł na 6+ :):)
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam dania, które mają warstwy! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie zapiekanki, wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniami, chętnie bym spróbowała :) wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Placuszki ziemniaczane z mięsem to jest to co tygryski lubią najbardziej :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Torciki wytrawne to ja bardzo lubię, sama bym zjadła taki z ziemniakami :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. haha świetna nazwa ! i pomysł na obiad jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda