Babka cytrynowo-pomarańczowa

Kolejna nominacja tym razem z Zakątka Smaku. Bardzo dziękuję! Czuję się bardzo wyróżniona :)

Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po otrzymaniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.

Oto pytania i moje odpowiedzi:

1. Dlaczego prowadzisz bloga?
Bo chciałam zachować ślad po mojej walce z kuchnią, a właściwie z pieczeniem. Tak bardzo mi ciasta nie wychodziły, a tak pięknie wyglądały na blogach, że się zaparłam. Stwierdziłam, że będę uczyć się, uczyć i muszę gdzieś zostawić tego dowód, że w końcu rozwinę się i zacznę piec z przyjemnością. Tak też się stało i nagle też odkryłam, że blog ma swoje życie i jestem z tego dumna :)

2. Twoja ulubiona potrawa?
Spaghetti i makaron z serami.

3. Bez jakich przypraw, nie wyobrażasz sobie swojej kuchni?
Bez papryki słodkiej i ostrej.

4. Słodko czy wytrawnie?
Ciężki wybór... chyba jednak wytrwanie i lody :D

5. Ulubiony deser?
Lody... z bakaliami :)

6. Książka, film, aktywny wypoczynek?
Film i aktywny wypoczynek. Rower, a po rowerze koniecznie dobra komedia :)

7. Ulubiona książka kucharska?
Rzadko je kupuję, ale bardzo chciałabym mieć całą kolekcje Nigella Lawson.

8. Jakiej potrawy/ produktu nigdy nie spróbujesz?
Chyba nigdy się nie skuszę na ruszające robale.

9. Najbardziej nieudany kulinarny eksperyment, to…?
Pierwsze ciasto drożdżowe... chce o nim zapomnieć :D

10. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?
Blogi kulinarne, ale przede wszystkim babcine przepisy :)

11. W kulinarną podróż, wyruszyłabym…?
Do Włoch, jestem makaroniarą :)

Moje pytania:

1. W mojej lodówce zawsze jest za dużo...
2. Ulubiony składnik cukierniczy to...
3. Chciałabym, żeby w mojej kuchni królowały dania...
4. Czy masz swój ulubiony film kulinarny...?
5. Pudełko czekoladek czy kwiaty?
6. Czy korzystasz z przepisów książek kulinarnych?
7. Magda Gessler to dla mnie...
8. Twoje ulubione śniadanie do szkoły/pracy...?
9. Mój ulubiony sposób, aby spędzić weekend...
10. Moja ulubiona potrawa to...
11. Ulubione danie Wielkiej Nocy...

Nominuję blogi:

1.   Smakowe kubki
2.   Ciążowe zachcianki
3.   Tata Szymona
4.   Spokojni impetycy
5.   Kruche Babeczki
6.   Kuchnia u Krysi
7.   Kurpinka gotuje
8.   Czerwień i błękit
9.   Szalona patelnia
10.  Ciastkarnia na kruchym spodzie
11.  Emcia Pichci!

Dzisiaj przepis, który mnie zauroczył i wiedziałam, że muszę go zrobić. Babkę podkradłam Antenka. Jest pysznie wilgotna, pachnąca cytryną i pomarańczami. Pyszności :)

Babka cytrynowo-pomarańczowa



Składniki:
1 szklanka mąki
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
200g masła
250g cukru
4 jaja
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
sok z 0.5 cytryny
sok z 1 pomarańczy
50ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g białej czekolady
do dekoracji - płatki migdałów

Przygotowanie:
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, rozpuszczone i wystudzone masło, sok z cytryny i pomarańczy, jogurt i skórkę. Całość zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do formy. Babkę piec w 180 stopniach ok. 50-60 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Upieczoną i wystudzoną babkę polewamy czekoladą. Na wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!



, , , , , , , ,

Komentarze

44 komentarzy:

  1. Uwielbiam babki z cytrusowym posmakiem :))

    Też makarony to moja ulubiona potrawa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście niedziela powinna być na słodko, a Twoja babka doskonale się nadaje na niedzielne ciasto.
    Dziękuję za nominację:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjne ! Smaku mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam babkę cytrynową mojej babci :) Musze sama teraz spróbować zrobić swoją.
    A.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dziękuję za nominację już 3 -cią:) jak się ogarnę trochę z czasem to postaram odpowiedzieć na pytania
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. U ciebie ostatnio same świetne wypieki. Kusisz i to bardzo. Ale musi pachnieć twoja baba cytrusowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto cytrynowe to jedno z moich ulubionych:) Twoje wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha :) takie połączenie to prawdziwa bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto mniammmmmm...
    Cytrusy zawsze nadają ciastu pyszny smak.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo chętnie bym się nią poczęstowała:), baaaaaaaaaaardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam cytrynową! najulubieńsza :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oh, cytrusuwa! Musi być bardzo ,,orzeźwiająca"?:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odkąd jestem na bezcukrowej i bezdrożdżowej diecie, na przepis nie patrzę ;). Za nominację dziękuję, w tym tygodniu pojawią się odpowiedzi ;).

    OdpowiedzUsuń
  14. i jak ja mam przejść na dietę, widząc takie rzeczy u Ciebie? :)
    p.s. też jestem makaroniarą! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chowam przepis na wielkanocne "babowanie" - dziękuję za nominację, wyjeżdżam, ale po powrocie spróbuję się zmierzyć z Twoją ciekawością.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam cytrynowe babki! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cytrusy na wiosnę wskazane :) Dziękuję za nominację :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam babki :) Dziękuje za nominację :))

    OdpowiedzUsuń
  19. kolejny wyglądający pysznie Twój wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Hej, też Cię nominowałam do Liebster Blog Award:) Informacje i pytania znajdziesz tutaj: http://cukryproste.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  21. Czegoś nie rozumiem ,to nie jest pyszna babka,dlaczego okłamujecie autorke wypieku?? ,jak ma się nauczyć piec dobrze,skoro wychwalacie pod niebiosa coś ,co udanym wypiekiem nie jest. Naprawdę chciałabym zrozumieć dlaczego tyle ochów i achów...to jest typowy zakalec .Pozdrawiam i życzę szczerszych wypowiedzi na twoim blogu .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie z wyglądu ciasto wygląda jak zakalec, ale uwierz mi że w smaku tego absolutnie nie czuć, a babka smakuje pysznie. Spokojnie i bez nerwów :) Nie oczekuje ochów i achów, gdyby babka nie była smaczna, nie wstawiłabym na bloga :)

      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  22. cytrynowa-mmm :) Pychota! :)
    A ten kolor :) i aromat ^^

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękny ma kolor! Mam nadzieję, że zostawiłaś dla mnie kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  24. mi tam babka się podoba, a do tego podzielam miłość do makaronów, mogłabym mieszkać we Włoszech :D

    OdpowiedzUsuń
  25. baby to jednak nie moje klimaty, rzadko która mnie kusi:P

    OdpowiedzUsuń
  26. dzięki za nominację;) a babka fajnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  27. Orzeźwiający smak cytryny, o tak :))

    OdpowiedzUsuń
  28. super cytrynowa babka:D nic tylko się nią zajadać:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  29. O wow, wygląda pięknie. *.*
    Super ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam takie aromatyczne cytrusowe wypieki! Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciekawe odpowiedzi. Babka wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Cytrusowe wypieki są przepyszne! A u Ciebie i pomarańcze i cytryny, to ciasto musiało zniewalać swoim smakiem!: )

    OdpowiedzUsuń
  33. Pyszne smaki, bardzo lubię szczególnie do kawy ! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda