Tort z budyniem i masą serowo-czekoladową

Ostatni weekend był bardzo udany! Impreza w sobotę z przyjaciółmi sprawiła, że dawno nie spędziłam tyle czasu w kuchni, a zaczęłam już w czwartek. W piątek moja Babcia miała urodziny. Chcieliśmy zrobić jej niespodziankę i stwierdziłam, że najlepszym dla niej prezentem będzie tort. To dopiero trzeci tort w moim życiu (jeden zwykły z bitą śmietaną, drugi Egipski), a teraz przyszedł czas na misz masz. Nie wiedziałam sama tak naprawdę na jaki tort mam ochotę. Skorzystałam z niezawodnego przepisu na biszkopt mojej cioci, dodatki wymyśliłam na prędce. Tort wyszedł cudowny! Może nie wygląda za ciekawie (dekorowanie to cały czas moja pięta achillesa), ale za to smak... wilgotny, nie bardzo słodki i połączenie budyń-masa serowoczekoladowa... naprawdę bajka! Babcia była szczęśliwa i bardzo jej tort smakował, a to dla mnie najlepsza nagroda :) Wstawiam na bloga, bo wiem że mogę się nim pochwalić - rekomendacje były aż za dobre ;) Przepraszam za jakość zdjęć, ale nie było czasu na "ustawki", a jednak jest on warty pokazania. Na pewno jeszcze go powtórzę :)

Tort z budyniem i masą serowo-czekoladową

 


Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
 
Budyń:
2 szklanki mleka
2 żółtka
4-6 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
 
Masa serowo-czekoladowa:
700g sera białego zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka
200g mlecznej czekolady

Poncz:
50 g cukru
pół szklanki wody
sok z połowy cytryny
10 g spirytus

dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania piany dodajemy stopniowo cukier.  Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i mieszamy wszystko na wolnych obrotach. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Zostawiamy biszkopt do wystudzeni a formie, a po wystudzeniu ostrożnie oddzielamy nożem od blachy, odwracamy do góry dnem i zdejmujemy papier. Dzielimy na dwie części.

Do garnka nalewamy szklankę mleka i dodajemy masło. Mieszamy i ustawiamy na niewielkim ogniu. Resztę mleka wlewamy do miski, dodajemy obie mąki oraz żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy i wlewamy do gorącego mleka ciągle mieszając. Mieszamy aż masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy masę serowo-czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy, a następnie mieszamy z serem.

Robimy tort. Spód biszkoptu nasączamy ponczem, na chwilę zostawiamy aby go wchłonął. Następnie nakładamy dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy grubszą warstwę. Na dżem nakładamy budyń. Kładziemy drugi blat biszkoptu i po na wierzchu i po bokach tortu nakładamy masę serowo-czekoladową. Ozdabiamy posypką czekoladową lub startą czekoladą. Wstawiamy tort co najmniej na cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!


, , , , , , , , , , , ,

Komentarze

39 komentarzy:

  1. Ale pyszności :) Chętnie spróbowałabym kawałek. A dla Babci 100 lat!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty powtórzysz, a ja wypróbuję. Na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi sie podoba pomysł na torcik:) też takie lubię, lekkie i mało słodkie:) a z masą z twarogu jeszcze nie robiłam. ciekawa jestem efektu końcowego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, bardzo dekoracyjny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pyszności o poranku... To grzech mnie tak torturować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak babcia była zadowolona nie ma co przejmować się zdjęciami, sama bym poprosiła taki kawałek :) Torty to zaś moja zmora, nie umiem z nimi współpracować, biszkopty opadają masa zawsze za rzadka, ciężko ale jeszcze się nie poddałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babcia szczęściara! :) takie pyszności zajadała w dniu swojego święta :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz mi narobiłaś smaka na tort! Nawet może ni być tort, ale chociaż ciastko z kremem :( To sobie upiekę !
    Bardzo smaczny musiał być. I budyń i serek. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały tort. Oj te twoje wypieki :):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co za pyszny prezent dla Babci!
    Kuszący...

    OdpowiedzUsuń
  11. A u Ciebie znowu coś słodkiego. Jesteś przeokrutna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne, fantastyczne ciasto w Twojej kolekcji, wspaniały tort!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super torcik :)) Do kawusi idealny :))

    OdpowiedzUsuń
  14. ale wspaniały torcik, aż ślinka cieknie :) PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały torcik :)
    wszystkiego naj dla babci!

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowe torty są najlepsze:) Chętnie byśmy zjadły po kawałku... albo po dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię wszelkie torty:) Twój wyszedł wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak już Tort egipski robiłaś, to żaden Ci nie będzie straszny:) Dekorowania też się nauczysz( chociaż ja nie potrafię do tej pory:D)

    OdpowiedzUsuń
  19. Daj spokój tort jest świetny! Zadowolenie solenizantki jest najważniejszą i najmilszą pochwałą :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Chcialabym sie tez zalapac na kawalek :) cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Tort wygląda naprawdę znakomicie! Chętnie zjadłabym kawałeczek :))))

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo apetyczny torcik... w składnikach, coś się źle zapisało - ucięło ułamki i wygląda jakby ciasto było z 4 szklanek mąki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wyświetla dobrze, ale jeśli są wątpliwości - potrzeba 3/4 szklanki mąki :)

      Usuń
  23. booomba! Dla mnie mega, wpadam na kawałek do obiadku <3

    OdpowiedzUsuń
  24. A u ciebie jak zwykle pięknie i pysznie. Dostanę kawałek do kawy, bardzo proszę, byłam mega grzeczna i zasłużyłam na nagrodę ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak z masą serową to koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda