Sernik jogurtowy z makiem

Sesję uznaję za zakończoną. Nie wiem jak poszedł mi wczorajszy egzamin, liczę się z poprawką, ale trudno... nie może być ciągle idealnie i musi być kiedyś pierwszy raz kiedy będę coś poprawiać ;) Piszę to, a w zasadzie może stanie się cud i zaliczę? :) Wyniki wkrótce, nie ma co się martwić na zapas. Przede mną miła niedziela, w końcu odpoczynek. Mam nadzieję, że teraz nadrobię zaległości, troszkę zwolnię i będę mogła zająć się gotowaniem, pieczeniem i paroma innymi rzeczami ;) Poza tym czekam na wiosnę, luty planuję przeznaczyć na "wypieki karnawałowe", żeby przygotować się do czasu zdecydowanie postnego. Będzie się działo :)

A dzisiaj, na niedzielę pyszne ciacho. Ten sernik jest inny niż poprzedni pomimo tego, że w nazwie znów pojawia się jogurt. Pieczony do pracy po wielkim sukcesie Seromaku. Poprosili mnie o powtórzenie go, ale ja miałam ochotę zmodyfikować przepis i zrobić coś nowego. Nowa wersja sernika z jogurtem jest z dodatkiem serka homogenizowanego i przez to jest zupełnie inny w smaku. Bardziej wodnisty, ale nadal kremowy i pyszny. Trzeba dodać tylko więcej cukru no i jeśli ktoś nie lubi mniej zbitych serników, ten może mu nie do końca smakować. Mnie jednak bardzo smakował  i na pewno go jeszcze nie raz powtórzę. Świetny jest po schłodzeniu :)

Sernik jogurtowy z makiem




Składniki:
opakowanie podłużnych biszkoptów
660 g jogurtu naturalnego
500 g serka homogenizowanego
1 szklanka cukru (można dać więcej)
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
100g maku

Przygotowanie:
3-12 godzin wcześniej cały jogurt przełożyć na duże sitko (bądź durszlak) wyłożone podwójną gazą lub bawełnianym ręczniczkiem. Przykryć, obciążyć, odstawić do odsączenia do lodówki. Odlać zgromadzoną wodę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając. Formę owinąć z zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. W misie miksera umieszczamy odsączony jogurt, serek, cukier, mak, jajka i mąkę pszenną. Zmiksować, do otrzymania gładkiej masy, lecz nie za długo. Masę serową przelać na biszkopty i wyrównać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Formę z sernikiem włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec w kąpieli wodnej* około 1 godziny i 15 - 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Smacznego!

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.


, , , , , , ,

Komentarze

32 komentarzy:

  1. Serniczek świetny. Znam ten sposób pieczenia w kąpieli wodnej. Uwielbiam serniki. Trochę się napiekłam ich i zawsze się zachwycam kolejnymi. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie:) takiej wersji sernika jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo pyszne!
    I trzymam kciuki za sesję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis :)
    Powodzenia na sesji ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojojoj kochana - fajny taki kremowy się wydaje :) Nie wiem czemu ale wcale serników nie robię :( Ale Ty mnie motywujesz do działania :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki uwielbiam, ale z makiem gorzej... Ale mimo wszystko fajny pomysł i chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny sernik i połączenie sera i maku bardzo nam odpowiada:)
    a egzamin zaliczony na bank:)

    OdpowiedzUsuń
  8. gratuluję zakończenia sesji! :) wiem, co to znaczy... :) sernik wygląda tak lekko i smacznie, ale tak się składa, że nie mogę jeść maku, może zamienię go czymś innym... może kawą? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To teraz relaks przy serniku,będzie dobrze!.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam już serniki, jadłam makowce, jadła dwuwarstwowe seromaki, ale sernika z makiem jeszcze nie jadłam. Ciekawe :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. sernik w sam raz dla mamy i A.bo ja za nimi średnio przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. sernika z makiem jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jogurt na pewno go odchudził, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  14. Seromak bardzo lubię, więc ten też pewnie przypadnie mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. sernik rewelacyjny:) muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciacho pysznie wygląda :) Zjadłabym z przyjemnością! Oj z sesją już tak jest, jak się skończy to przychodzi to pytanie zdałam czy nie zdałam?! Ja właśnie taż czekam z niecierpliwością na wyniki, ale trzeba być dobrej myśli :)

    OdpowiedzUsuń
  17. gratuluje zaliczonych egzaminów a serniczek wygląda obłędnie
    smacznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę spróbować z Twojego przepisu, kiedyś dawno temu robiłam jogurtowy sernik libański i nie zachwycił niestety nikogo łącznie ze mną, Pewnie wina leży po stronie jogurtu. Myślę że dodatek maku przemawia zdecydowanie na korzyść przepisu. Czy użyłaś jakiegoś konkretnego jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
  19. Rany... Pyszne ciacho, a ja od dzisiaj słodyczy nie jem... ;(

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pewno zdałaś :D A serniczek wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny ten serniczek, wygląda naprawdę apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy przepis. Nigdy wcześniej nie robiłam sernika z makiem, w dodatku na jogurcie. Zdecydowanie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  23. pycha:) Seromaki są na top liście u mnie. Fanka Twojego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  24. zaliczysz! a jak nie, to przynieś ten sernik - załatwi sprawę :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo fajny. ALe w pierszej chwili myślałam że to sernik na zimno ;) Szkoda że mój chłop nie lubi maku :(

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciekawy ten serniczek i jak ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Sernik to moje ulubione ciasto, Twój serniczek wygląda APETYCZNIE !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda