Sernik jogurtowy z kajmakiem

Brak czasu, nauka do sesji trwa. Nie chcę, ale muszę - jak mawiał klasyk. Zima daje się we znaki, mróz ściska coraz bardziej... Zimo uciekaj, ja chcę wiosnę!

Ten sernik był dla mnie zagadką. Jak będzie smakował, jeśli jest on z jogurtu? Okazał się być przepyszny! Sylwestrowy hit, który niedługo później powtórzyłam, ale w innej wersji. Inspirowałam się przepisem Doroty. Wyszedł idealnie wilgotny, mało słodki (to lubię!), ale otoczony pysznym kajmakiem. Zniknął w imprezowy wieczór w mgnieniu oka. Polecam, bo robi się go banalnie, a jest bardzo pyszny! Jedyny minus to, że trzeba go długo piec i trzymać w lodówce, aby fajnie stężał - jednak warto na niego poczekać, bo potem to już istna rozkosz:)

Sernik jogurtowy




Składniki:
opakowanie podłużnych biszkoptów
660 g jogurtu naturalnego
500 g twarogu półtłustego (użyłam President)
1/2 szklanki cukru (można dać więcej)
1 laska wanilii
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
100 g masy kajmakowej z puszki
płatki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:
3-12 godzin wcześniej cały jogurt przełożyć na duże sitko (bądź durszlak) wyłożone podwójną gazą lub bawełnianym ręczniczkiem. Przykryć, obciążyć, odstawić do odsączenia do lodówki. Odlać zgromadzoną wodę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie poukładać biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając. Formę owinąć z zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. W misie miksera umieszczamy odsączony jogurt, ser, cukier, wanilię, jajka i mąkę pszenną. Zmiksować, do otrzymania gładkiej masy, lecz nie za długo. Masę serową przelać na biszkopty i wyrównać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Formę z sernikiem włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec w kąpieli wodnej* około 1 godziny i 15 - 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Udekorować masą kajmakową, smarując nią boki i brzegi sernika.Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.




, , , , , , , ,

Komentarze

34 komentarzy:

  1. Muszę w końcu zrobić sernik jogurtowy! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Uwielbiam serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jadłam kiedyś. Był cudowny! Jeszcze nie robiłam, ale jak to mówią, wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś apetytu :D z kajmakiem mniammm

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko byle się tylko nie uczyć - skąd ja to znam...? jak dobrze, że już skończyłam studia;) a sernika z jogurtem nigdy nie robiłam - fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy sernik, jestem pewna, że jest pyszny, szkoda, że nie możesz mi oddać kawałeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie mi przypomniałaś, że marzy mi się sernik :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy sernik... z jogurtu, na pewno spróbuję, jest apetyczny:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepięknie - tak kusi tym kajmakiem, że już zgłodniałem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj zjadłabym takiego sernika :) Wygląda smakowicie.
    Ja kończę właśnie 1 tydzień ferii, jeszcze jeden i do szkoły.

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda cudownie, musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo, ale jestem ciekawa tego smaku!. Ale ja serniki chyba kocham każde; D

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudny i tak przepysznie wygląda, zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy ten sernik, na bazie jogurtu - dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo żałuję, że za tym przepisem nie podąża załącznik. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie jadłam sernika w tak cudownych smakach...

    OdpowiedzUsuń
  18. ja też piekę sernik w kąpieli wodnej :)
    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jej super , bo czasami sernik mnie "zapycha" na kilka godzin, ale taki leciutki to raczej nie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda super przepysznie ;) az mi ślinka poleciała

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda