Placki drożdżowe z otrębami gryczanymi i jabłkami - test

Dzięki uprzejmości firmy Smakoszyki miałam okazję przetestować ekologiczne otręby gryczane!

Otręby gryczane z gryki z czystych pól Warmii, czyli zmielone nieprażone ziarnka gryki. Gryka jest wolna od tzw. chemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje się żadnych oprysków. Zamiast łykać paralekarstwa na trawienie, wzdęcia i podobne – zafunduj sobie prawdziwie zdrową kurację.
Gryka posiada bardzo duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu.
Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba.
Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków. Dodatek otrąb gryczanych do ciasta chlebowego nadaje pieczywu miększą strukturę, intensywny smak i barwę.

Kiedy dowiedziałam się, że będę mogła je wypróbować w głowie pojawiła się panika - co można przygotować z otrębów gryczanych? Myślałam o babeczkach, cieście, a w końcu padło na wersję obiadu na słodko. Placki drożdżowe z otrębami gryczanymi i jabłkiem wyszły znakomite! Nie dość, że z samych zdrowych produktów to w dodatku smacznie i szybko :) Należy jednak uważać, żeby nie przesadzić i nie dodać zbyt dużo otrąb - te gryczane mają łuski, które w większej ilości mogą przeszkadzać w jedzeniu i zaburzają smak placków. Same w sobie otręby są doskonałym dodatkiem. Dają ciekawy posmak, razem z jabłkiem i drożdżami powstały wyjątkowe placki. Polecam!

Dziękuję za umożliwienie przetestowania otrębów portalowi urodiaizdrowie.pl.

Placki drożdżowe z otrębami gryczanymi i jabłkami 


 
Składniki:
1 szklanka mąki
50g drożdży
500ml mleka
trzy łyżeczki cukru
1 szklanka otrąb gryczanych
50g masła
2 jabłka
1 jajko
szczypta soli

Przygotowanie:
Najpierw rozpuszczamy drożdże - rozkruszamy je do miseczki, zasypujemy cukrem i polewamy trzema ciepłymi (nie gorącymi!) łyżkami mleka. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy szklankę otrąb, rozpuszczone i ostudzone masło, szczyptę soli, jajko oraz obrane i starte jabłka. Dodajemy spulchnione drożdże i wszystko dokładnie mieszkamy. Smażymy na suchej patelni placki o dowolnej wielkości. Możemy je podawać z cukrem, miodem czy jogurtem naturalnym i jabłkiem startym z miodem. Smacznego!







, , , , , , ,

Komentarze

17 komentarzy:

  1. Wygląda to tak apetycznie, a ja głodny jestem, ech...

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię placuszki z mąką gryczaną, pasuje mi ten smak. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo fajny test :) Pysznie się prezentują mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Inne niż te znane, ale na pewno równie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne te otręby:) ja przeważnie używam pszennych. A placuszki w takiej wersji chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. super te placki! Zastanawiają mnie te otręby gryczane-muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygladaja pysznie :) chetnie bym wszamala :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z tym jabłuszkiem na pewno by mi smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. otrebów gryczanych nie jadłam, ale miód nalezy do moich jednych z ulubionych;)
    placuszki wygladaja przepysznie;)
    kisses x

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś gryczane, ale z proszkiem do pieczenia. Takie z drożdżami tez na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. otręby brzmią zdrowo, a w moim jadłospisie to coś nowego, więc chyba spróbuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnie do nich nie trzeba przekonywać. Jeśli je zobaczę to się zaopatrzę, a ponieważ mam problemy z cukrem w krwi to mąką gryczana często jest u mnie na śniadanie. Chętnie włączę Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają smakowicie! Te jabłka wyglądają jak ser żółty :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda