Owsiany jogurtowiec

Wczoraj byłam w kinie, więc kolejna notka będzie dotyczyć recenzji udanej wizyty w kinie jednak... Po prostu muszę pokazać Wam to ciasto! Jest tak pyszne, delikatnie słodki, z chrupiącymi płatkami owsianymi i ukochanym kakao. Idealne do kawy czy herbaty, zupełnie inne smaki. Połączenie jogurtowego spodu i na wierzchu kakaowa masa z płatkami i rodzynkami daje niesamowicie ciekawe połączenie. Przepis dostałam od Cioci, polecam Wam, bo ciasto jest naprawdę ciekawe :)

Owsiany jogurtowiec



Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
szklanka jogurtu
pół szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 torebka proszku do pieczenia
4 jajka

Na masę:
500ml mleka
200g masła
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
kilka łyżek cukru
półtorej łyżki kakao
cukier waniliowy
50-100g rodzynek

Przygotowanie:
Jajka w temperaturze pokojowej szybko roztrzepujemy trzepaczką. Do jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, jogurt i olej. Miksujemy, by wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Ciasto przekładamy do tortownicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut. Studzimy, a w międzyczasie przygotowujemy masę. Mleko, masło, cukier i cukier waniliowymi oraz kakao stawiamy na małym ogniu i gotujemy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Kiedy składniki się połączą wsypujemy płatki owsiane i gotujemy ok. 7 minut na malutkim gazie, uważając by masy nie przypalić, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dorzucamy rodzynki, mieszamy i gotową masę wylewamy na wierzch ciasta. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!


, , , , , , , ,

Komentarze

6 komentarzy:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda