Ciasto cytrynowe z żurawiną

Zachciało mi się czegoś zupełnie innego. Nigdy nie wykorzystywałam żurawiny do ciast. Zawsze to były danie wytrawne, które uwielbiam, bo wszystko co z czerwoną, zasuszoną żurawiną jest pyszne. Zaczęłam poszukiwania na blogach kulinarnych ciasta szybkiego, prostego i smacznego ciasta właśnie z nią. Co ciekawe znalazłam i powiem Wam, że jest genialne! Polecam, nie zwlekajcie długo. Przepis jest idealny, a dziękuję za niego Kasi!

Ciasto cytrynowe z żurawiną



Składniki:
2 duże jajka
140 g cukru
pół szklanki oleju
1/3 szklanka mleka
230 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
200 g żurawiny (u mnie suszona)
cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, mleko, olej i mąkę. Miksujemy do czasu, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Połowię żurawiny dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Resztą żurawiny posypujemy wierzch ciasta. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.




, , , , ,

Komentarze

3 komentarzy:

  1. Apetyczne! Ostatnio chodziły za mną muffiny z żurawiną, ale i ciasto wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  2. Długo, bardzo długo nie mogłem się przekonać do Żurawiny - z powodu nazwy. Ale teraz ją naprawdę lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio uzależniłam się od żurawiny więc ciacho dla mnie:) !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda