Ciasto bananowe

Leżały banany... czerniały z każdą chwilą i zamarzył mi się chlebek bananowy, który kiedyś już pokazywałam na blogu. Jednak stwierdziłam, że potrzeba jakiejś odmiany. Szybki przegląd blogów kulinarnych i znalazłam ciacho Kaś. Zmodyfikowałam na swoje potrzeby, ciasto wyszło zupełnie inne niż u Kasi, ale... było przepyszne! Ten smak bananów, gorzka czekolada... Polecam!

Kto ma ochotę polecam swoje babeczki z oreo, które walczą w konkursie :)

Ciasto bananowe




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 dojrzałe banany
2 jajka
pół szklanki oleju rzepakowego
50g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Banany miksujemy, dodajemy olej i jajka. Składniki mokre dodajemy do suchych dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20-22cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni z termoobiegiem na 40-50 minut (do suchego patyczka). Smacznego!





, , , , ,

Komentarze

11 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, banany jak najbardziej zdrowe i do tego czekolada, mniam ;).

    Mam nadzieję, że ciasto poprawiło nastrój :) ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam banany we wszelkich wypiekach. A chlebek bananowy na pewno bardzo smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam patent co do bananów. Ostatnio gdzieś w sieci wyłapałam pomysł, wypróbowałam i polecam. By banany nie czerniały za szybko, wystarczy owinąć ich końcówkę folią spożywczą, tą przeźroczystą. I tyle. Nawet jak skórka po kilku dniach zczernieje, to w środku i tak są piękne :)

    Co do ciacha, wygląda pysznie. Wiesz, że nie jadłam nigdy żadnego wypieku z bananami?

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm z czekoladą! bardzo podoba mi się taka wersja przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze takiego chlebka to jeszcze nie jadłam, ale czad :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie przepisy, które chronią nas przed wyrzucaniem żywności i jeszcze taki smakołyk z nich wychodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wypieki z bananami. Niby mdły owoc, ale tak aromatyzuje ciasta, placki itp. że nie wiem kiedy się opanować przed kolejnym kęsem.

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja mam na stole jakiś 5 bananów i chyba je dziś w takim cieście skryję :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda