Czarne ciasto bananowe

Witajcie! Dzisiaj podam Wam przepis na tak proste i smaczne ciasto, że aż byłam w szoku, kiedy je robiłam. Może ono nie jest typowo letnie, ale kiedy oglądałam program Nigela Slater na BBC to od razu wiedziałam, że je zrobię. Zazwyczaj banany, kiedy robią się czarne - lądują w koszu... Dzisiaj już wiem, że zawsze w takim przypadku będę robić to ciasto. Jest znakomite! Ciasto jest pyszne, wilgotne i smaczne! Polecam!

Czarne ciasto bananowe 




Składniki:
175g miękkiego masła
175g drobnego cukru (wg Nigela powinien być brązowy, ja nie miałam, dałam 150g)
175g mąki
75g orzechów laskowych (lubię orzechy, mam mnóstwo włoskich, dlatego dodałam 100g orzechów włoskich)
2 średnie jajka
2 dojrzałe banany - ok. 300gram
100g gorzkiej czekolady
olejek waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: rodzynki

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy dwa jajka i esencję waniliową, miksujemy aż masa będzie jednolita. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy na piasek i dodajemy orzechy do mąki. Suche składniki dodajemy do masy maślano - jajecznej, wymieszaj. Czekoladę i banany kroimy na drobne kawałki i delikatnie mieszamy łyżką ciasto, aby wszystkie składniki się połączymy. Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Nigel wierzch posypał odrobiną brązowego cukru, który ma zapewnić ciastu chrupiący wierzch - ja tego nie zrobiłam i wierzch miałam dla mnie idealny (mam nadzieję, że widać to na zdjęcia). .Pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni sprawdzając patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe.










, , , , , , , ,

Komentarze

4 komentarzy:

  1. Z przejrzałych bananów wychodzą najlepsze :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam, przepyszne, wszystkim bardzo smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto jest przepyszne :D jutro mam właśnie zamiar zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam i ciasto rzeczywiście jest znakomite, powiedziałabym nawet, że to taka słodka rozpusta, ponieważ jak dla mnie 150 g cukru to i tak jeszcze za dużo, pomimo dodania gorzkiej czekolady :) Szczególnie polecam fanom bananów w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda