Tarta „Ziemia Truskawkowa”

Na weekend polecam Wam tarte, której nie trzeba piec. Wystarczy parę składników, dosłownie chwila uwagi i do sobotniej kawki będzie jak znalazł. Kwaskowa, orzeźwiająca co jest najważniejsze w upalne dni. Co ważne – nie jest bardzo kaloryczna, więc również nadaje się dla osób na diecie ;)

No może prawie, bo ciastka użyte do stworzenia spodu tarty nie są najlżejsze :)

Tarta Ziemia Truskawkowa


Składniki
na spód:
250g ciasteczek czekoladowych np. HIT, oreo itp.
50g masła

na masę jogurtowo-truskawkową:
400g truskawek
1/3 szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki żelatyny w proszku
300g jogurtu greckiego*
  
Przygotowanie:
Ciasteczka pokruszyć w malakserze lub blenderem z dodatkiem masła. Formę do tarty o średnicy 27cm nasmarować masłem. Wysypać ciasteczkową Ziemię i wgnieść ją w formę. Wstawić do lodówki na półgodziny. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, wymieszać, aby się dobrze rozpuściła. Truskawki, cukier i sok z cytryny zagotować w garnuszku. Przy pomocy blendera zrobić z owoców puree i zagotować. Zdjąć z palnika i wlać żelatynę, dobrze wszystko wymieszać, by żelatyna się rozpuściła. Jogurt przelać do miski i wymieszać razem z masą truskawkową (musi mieć temperaturę pokojową). Dobrze wymieszaną masę wylać na schodzony spód tarty i wstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny (najlepiej na całą noc). Udekorować pokrojonymi na pół truskawkami. Polecam!

*Można użyć jogurtu greckiego light







Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/kremowa-tarta-truskawkowa

, , , , , , , , ,

Komentarze

1 komentarzy:

  1. O widzisz, to jest dobry pomysł, bo jak czegoś nie trzeba piec, to wiadomo, że się nie przypali... ;). A że ostatnio (znów) rzuciłem słodycze, to niska kaloryczność jest dużym plusem ;).

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz. Będę wdzięczna za pochwały i krytykę.
Pozdrawiam!
Magda